Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелар: Секторът изживява най-тежките си години

Снимка: Радио Видин



Нормално са презимували пчелите в региона, не се отчита завишена смъртност. Топлата зима и климатичните промени се отразяват на живота на пчелите, които са твърде приспособими към всякакви условия. Това каза в "Земята, която ни храни" Петър Младенов, председател на Общинско пчеларско дружество “Димитър Балев” във Видин. Според него именно в такива моменти решаваща е ролята на пчеларите, които трябва да отреагират адекватно, за да подпомогнат пчелните семейства. От грижите рано напролет зависи  доброто им здраве и как ще потръгне новата стопанска година:


"... Пчеларството е зависимо от природоклиматичните условия. В учебниците като необходимо условие за успешно иззимуване се казва, че трябва зимата да е студена. Последните години промените в климата показват, че пчелата е приспособимо насекомо и успява да презимува при всякакви условия... Пригажда се, но тук е и мястото на пчеларя да отреагира на новите условия и когато е необходимо да помогне... Проблемно е отглеждането, но все пак ние затова сме се захванали с този бизнес, за да можем не само да се  възползваме от благата на пчелите, но и да реагираме по начин, по който да успеем да запазваме популациите и да ги вкараме в добра кондиция... Каквото направим в близките дни - това е... Винаги съм подчертавал, че пчеларството е истинско рано напролет и късната есен, когато се правят важни мероприятия- сега се подготвя стопанската година, а късна есен се работи за осигуряване на успешно презимуване..." 

По думите на пчеларя годината е приключила успешно откъм добиви, но в момента секторът изживява най-тежките си години..

"На първо място е ниската цена и като се имат предвид високите разходи- това поставя пчеларите на сериозен кръстопът и много хора са склонни да променят бизнеса и да напуснат сектора... Всеки бизнес се регулира и саморегулира... Промените в климата не влияят добре, но в сектора ще останат хора, чийто мотив е любовта към пчелите..." 

Според Петър Младенов помощта, която се отпуска заради негативите от войната в Украйна не покрива направените разходи и няма да реши проблемите в сектора:

"Една адекватна цена на продукта осмисля бизнеса, но темата е дълга... Да видим какво ще се случи в близките година- две, тогава ще се реши дали наистина в България ще остане пчеларство или ще е любителско, с по кошерче-два в градинките, които да опрашват дръвчетата и ако дадат 10 бурканчета мед- добре...." 

Заради ниската изкупна цена и високите разходи пчеларите са на кръстопът, а някои от тях се отказват и спират дейност. Каква е ситуацията в региона? 

"Нямам наблюдение, има причини от битово естество- възрастни хора, които нямат потенциал да отглеждат, но когато се срещаме с колеги, това е единствената тема, която обсъждаме- какво правим оттук насетне... Намаме отговор, продължаваме, но повече на мускули... Хората с по-малко пчелни семейства, до стотина, бързо се отказват, това естествено, защото когато се занимаваш с по-голям обем, тогава можеш да посрещнеш и по-големите разходи, но калкулираш по-малка печалба. Хората с по-малко семейства имат същите разходи, но печалбата им е нулева - няма смисъл човек да влиза в един разход, който е необоснован..." 
Сред проблемите в сектора се нареждат и несъвършенствата на електронните системи, които често затрудняват работата на пчеларите. От няколко години работи и Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните дейности, в която земеделските производители са длъжни да публикуват дати и часове на провеждане на пръсканията. И тази система не оправдава очакванията на пчеларите, коментира Петър Младенов:

"Тя е недомислица. В момента е активният сезон, когато арендаторите третират посевите си, но съответната наредба изобщо не се спазва, пръска се в активната част на деня, по време на цъфтеж... Не винаги има и съобщения от арендаторите... Хубавото е, че ако преди четири-пет години бяхме почти на война с арендаторите, в момента нещата са близо до нормализирането, използват се препарати, щадящи пчелите, но липсва контрол..."

Вносът на мед от други страни, пръсканията, недостатъчната популярност на българския мед, са сред проблемите в сектор пчеларство, най-утежняващият обаче е катастрофално ниската изкупна цена през последните години, категоричен е Петър Младенов:

"Преди около няколко години се бяхме обединили и бяхме достигнали една относително устройваща ни цена около 5 лв /кг на едро, което даде светъл лъч надежда на бранша и доста хора можеха да си преструктурират бизнеса, да си планират нещата. За съжаление това продължи около година-две, след това цената се срина. Въпросът е, че потребителят иска и евтини хранителни продукти, за съжаление не много често се обръща внимание на качеството им. Известно е, че медът е един от най-фалшифицираните продукти, това като че ли е ефектът на бумеранга... Категоричен съм обаче, че вината не е в пчеларя, сигурен съм, че медът на всяка една баба, която е изнесла 5 буркана на кооперативния пазар, е хубав. Все пак медът и пчелните продукти са бутикови и там качеството трябва да е безусловно, отново обаче няма стройна система да се установява качеството, освен пчеларят сам и е хубавото, че много колеги го правят- плащат си пробите и на всеки клиент могат да покажат, че техният мед е качествен. Това е добра практика, която много колеги правят, за да изплуват от ситуацията, в която са попаднали... 
На колегите си Петър Младенов пожела: "Да си пожелаем щастлива, успешна година, в която здравето да е на първо място, отношенията между хората да са искрени и човечни, а пчеларството за такива като нас, които се имаме за динозаври, ще остане... Ръцете ни винаги ще лепкат от мед, восък и прополис... Дерзайте, ще преминем и през това!..." 

Има ли чуваемост на проблемите в сектора и прави ли държавата достатъчно за популяризиране на българския мед- чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30