Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Снимка: Радио ВИДИН

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора от Враца Красимир Начев, след като един водач е здрав не трябва да бъде подлаган на каквито и да е други проверки, свързани с шофьорските му умения: 

"След като човек се чувства здравословно здрав, има все пак лекарска комисия, която оценява двигателно-опорния апарат, зрението, слуха и след като водачът е здрав, защо трябва да му се отнемат и да се ограничават правата като шофьор? Мисля, че това ще бъде крайно непочтено и несправедливо спрямо хората, които са здрави... Младите са по-агресивни, мислят, че животът е безкраен. Докато възрастният човек е препатил, видял е много и е по-внимателен... След като му дадат документ, че той е здрав и читав да управлява автомобил, аз не виждам каква е причината да му бъде забранено. Тук в момента имам двама, трима колеги, които са на 78-80 години и си работят, и виждат, и чуват, и са прекрасни. Да се радваме на такива хора..." 

Експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова определи като притеснително, че не се предвижда проверка на уменията на водачите над 70-годишна възраст. Като много съществена разлика, която повечето по-възрастни шофьори изобщо не знаят, тя посочи това, че след 1999 г. пешеходецът вече е с предимство и на двата вида пешеходни пътеки:

"... До 99-та година на двата типа пешеходни пътеки предимството е било различно. На "зебрата" винаги пешеходецът е бил с предимство. Докато на малката пешеходна пътека, както е по светофарите, по-скоро пешеходецът там не е с предимство, сега и на двете пешеходни пътеки пешеходецът е винаги с предимство... Правилата за движение по пътищата, за организация се променят във времето..." 

Въпросът за това трябва ли да има проверка на уменията на по-възрастните шофьори раздели мнението на видинчани:

"За по-възрастните не, защото те имат опит и могат да карат. Въпросът е само за зрението и рефлексите, това трябва да се проверява друго не... Може би за любителите да, но за професионалисти не. Аз съм бил автобусен шофьор 28 години, Сега наскоро навърших 71 години. Обиколил съм и Европа, и Америка. Тираджии, дето обикалят Европа, ти ще го караш да кормува и да паркира... Сега с възрастта различно шофира, има мои набори, говоря откровено, трудно карат из града... Трябва да се преминава опреснителен курс над определена възраст. Той създава предпоставки за ПТП, абсолютно би трябвало, въпреки че аз отивам на тази възраст, 65 години... Значи опитът си е опит, няма как това да се забрави, все едно да забравиш да караш колело." 

Да направим и едно уточнение - у нас всеки водач без значение от възрастта, при подновяване на шофьорската книжка задължително трябва да представи карта за физическа годност. Уменията на по-възрастните водачи към този момент не се проверяват. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03