Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

Снимка: Радио ВИДИН

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези семейства, които са избрали живота на село пред градските удобства. Напълно по естествен начин впоследствие са станали и земеделци. Дворът на тяхната къща е превърнат в райска градина с всякакви растителни видове, включително и билки, които Звезда споделя, че са й слабост: 

"... От всички цветя и билки имаме в нашата градина. Розмаринът вече прецъфтя. Салвията е напъпила, после ще цъфне лавандулата, маточината... подправки отглеждаме всякакви... От ранна пролет докато падне снегът градината ни е цветна, зелена и ухаеща... Хубаво е Гъмзово, ние си го обичаме. И като всички млади хора и ние търсихме своя път, но не ни понесе много шумният град и не беше това, което искахме. Аз съм благодарна, че съдбата ми е отредила да имам Викенти за другар до себе си. Вече 50 години ние сме семейство, но и най-добри приятели, които се разбират и се подкрепят... Да ви кажа как останахме на село. След голямото земетресение във Вранча решихме да си построим фамилна къща и с помощта на нашите родители това се случи. Тогава живеехме 4 поколения под един покрив... Ние имахме хубава работа и двамата, но след демокрацията нещата много се промениха... Но през това време ни върнаха земята и така започнахме в крачка да се учим на земеделие. Станах земеделски производител. Научих се да карам трактор, отглеждахме по 4-5 декара полски домати, по 3-4 декара зеле, още толкова бостан, тикви, лук. И така минаха последните 11 години, много работа имаше. Продавахме произведеното по пазарите... Бяхме много упорити, есента като обирахме тиквите бяха толкова много, че пълних ремаркето и с малкото тракторче обикалях селото и подарявах тикви на кой колкото иска. Правихме дарение на детската градина, на Дома за възрастни хора в Балей..."

Викенти също казва, че е щастлив Звезда да му е съпруга. Заедно са сбъднали една обща мечта - да имат басейн в двора на къщата си. Лично той е научил всичките си внуци да плуват. 

Повече може да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10