Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост, която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница.

"Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41)

Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в Иерусалим е най–тържествения момент в Неговия земен живот. Многохилядно множество народ с празнично настроение и палмови клонки в ръце Го посреща и съпровожда. Вестта за възкресението на Лазар от предния ден бързо е обиколила областта и хората с трепет очакват Чудотвореца във великия град. И ето, когато Иисус минава, възседнал осле (Марк11:7), хората постилат дрехите си пред Него (Лука 19: 35-36), а други хвърлят зелени клонки по пътя. (Матей 21:8) Множеството, заедно с децата възглася: "Осана! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев." (Иоан 12:13) Радостта е всеобща, тържеството е небивало до сега. Въпреки всичко това, когато Спасителят се приближава и вижда града, заплаква за него. (Лука 19:41) Сълзите на Богочовека са следствие от голяма скръб, която е притиснала сърцето Му.

Църквата и днес празнува Христовото влизане в Иерусалим. Това велико събитие и сега поражда в нашите души радостни чувства. Храмовете в този ден са изпълнени до краен предел. Хиляди са тези от нас, които честват своя имен ден и желаят да се докоснат до Спасителя посредством църковното богослужение.

Трябва да се вслушаме в спасителния зов на Църквата и да застанем твърдо - не със страх, а с вяра и надежда срещу пагубните пороци и страсти. Трябва заедно да се изправим въоръжени с Христовия дух и евангелското слово, за да опазим светлия лик на правдата, да разпалим и засилим блясъка на нравствената чистота. Имайки всичко това предвид, като искаме да спасим душите си, трябва да направим една много важна стъпка, за да съединим нашите покайни сълзи с Божествените сълзи на Спасителя, пролети пред вратите на Иерусалим. Необходимо е да предизвикаме у нас разкаяние, за да заслужим Христовата милост. Мъката, която бе обхванала сърцето на Господ Иисус при влизането в светия град, трябва да ни събуди духовно.

Трябва да извади от сърцата ни всички зловредни и греховни помисли, за да можем истински да се зарадваме на днешния тържествен ден. Нека да засилим нашата вяра и любов към великия Спасител и Благодетел, Който може от нашата сърдечна скръб да ни създаде истинска и трайна радост. Трябва да сме уверени, че ако сълзите на Богочовека предизвикат през настъпващата велика седмица нашите покайни сълзи, ние непременно ще почувстваме истинска и светла радост в деня на сияйното Христово Възкресение. По този начин, само след истинското покаяние идва чистата радост на духовното веселие, което Господ ни подарява, за да славим името Му вовеки веков. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – народната традиция свързва Цветница с тържественото влизане на Христос в Иерусалим. Възторжени тълпи викат: "Осанна!". След пет дни същите тълпи викат, но вече разярено: "Разпни Го!" Коя е причината за този неестествен обрат? Иерусалим имаше величествен Храм, изобилстваше с религиозни служения, развиваше богословски библейски школи, но търпеше една духовна липса – липсваха хора, които познават Бога, Божията воля и план. Тази липса мисля, че се усеща и днес.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46