Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубавият разсад се отглежда с любов

5
Снимка: Колаж Радио Видин


Днес отново влизаме в оранжерията на Даниел Донов и Ваня Дочева, за да научим някои тънкости при засаждането на открито на вече отгледани разсади.

Даниел и Ваня са двама млади ентусиасти, които произвеждат разсад във видинското село Жеглица. Имат пет оранжерии. Тази година са заложили на над 350 вида- от билки и цветя до домати, пипер, краставици, патладжан, дини и пъпеши- от всичко по няколко сорта. Експериментално тази година са отгледали разсад за 150 сорта домати- наши и вносни, с единственото желание да отговорят на вкуса на всеки клиент. 

Срещам ги почти в края на доматената кампания, когато в оранжериите са останали единични бройки от различните сортове. 

"...Много клиенти, очаквахме да продаваме до средата на май, но заради времето хората се подлъгаха вероятно... Оранжериите са отворени, за да привикне разсада с външната температура, да се климатизира... Температурата е около 15-18 градуса, позволява да се засажда навън, но трябва да се следи прогнозата..." 

Голяма част от разсада вече е разпродаден, скоро започват засаждането на домати и краставици за производство, а първите зеленчуци се очакват до два месеца. Сред асортимента от няколко години е и чери в саксия: 

"Първото нещо, което експериментирахме, когато се прибрахме от Италия, беше чери... Това е най-некапризното растение- не се пръска, не се колтучи, единствено поливане през няколко дни, иска и слънце... Саксийното чери е атракция..." 



Наред с разсадите за зеленчуци, отглеждат и богат асортимент от цветя и екзотични растения, а от любопитство тази година експериментираха и с разсад на хищното растение Венерина мухоловка. Търсено е и пъпешовото дърво: 
" Зареждаме поетапно нови цветя- петунии, летни хризантеми, далии... Радвам се, че хората са доволни и се връщат- това е най-важно за нас... Раззе се и партидата Венерина мухоловка... Сега атракция е Пепиното- пъпешово дърво- екзотично, не е за нашия климат, но може да се отглежда в саксия... В България се отглежда като храст- многогодишно е, иска топлина и светлина... Вкусно е, със сладък вкус..." 

Разсадите са като малки деца, искат ежедневни грижи, казват Даниел и Ваня. От опита си из оранжериите в Италия знаят, че е по-добре да се засаждат по-малки растения, но пък не им харесва това, че там се употребяват много препарати: 
"Всяко растение си изисква грижите, трябва да му обърнеш внимание и да го отгледаш... Кой когато може, с каквото може, работата се разпределя... Така е вече шеста година... В Италия препаратите са в изобилие, но там разсада се сади съвсем мъничък, за да може по-лесно да се прихване, докато в България хората са свикнали, че трябва да е цъфнал, за да може по-скоро да му върже- това е голяма грешка...  Винаги по-малкото растение привиква към почвата и си изгражда по-добър имунитет... Но в Италия прекалено много препарати се изполдват, абсолютно недопустимо е... Много хора си тръгват от там с астма, алергии..." 

Според Даниел у нас производителите са недооценени, а потребителите често избират по-евтините зеленчуци от магазина:
"Там цената е по-ниска, но като сравнение с това, като вкусови качества и че не е наблъскано с отрова, никой не сравнява- българинът е свикнал да си взима по-евтиното, особено по-възрастните... Не можем да задължим никого, въпрос на избор е..." 

Вече шест години Даниел и Ваня си поделят работата в оранжериите, а това, че хората се връщат всяка година при тях е най-голямата им награда. 

Не отказват и съвети- като този, че домати и краставици не се отглеждат заедно, при силно слънце за доматите е добре да има засенчваща мрежа, не трябва да се пръскат по време на цъфтеж, поливат се по-интензивно когато започват да зреят, сортът чери е един от най-непретенциозните за отглеждане, вече има и саксийни видове- хем вкусно, хем красиво... 

Това, в което всички сме убедени обаче, е че от домашното по-хубаво няма... 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30