Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

17
Снимка: Радио ВИДИН

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг.

Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част. 
Теоретичната част се проведе в конферентния център на Областна администрация - Видин, а след това на алеята срещу Областната администрация стартира и практическата част- преминаване през различни препятствия за време и точки. Всеки от седемте отбора включваше четирима души. 

Регламентът на днешното състезание обясни педагогическият съветник на училище "Любен Каравелов" и ръководител на отбора Мария Митева.

"Състезанието протича в две части - първо има теоретична част, тест с 30 въпроса, който се решава за 30 минути, след което имаме практическа част с пунктове, които са свързани със земетресения, пожар, първа долекарска помощ, поставяне на противогаз, херметизация на продукти и на помещение, като в края ще се сборуват точките от теоретичната и практическата част и ако има отбори с равен брой точки, тогава се гледа кой има по-голям брой точки на практическата част. Ако случайно и там са равни, вече има значение времето, за което са минали съответните препятствия..."

Всеки от участниците имаше както силна, така и слаба страна в представянето. В някои от предизвикателствата децата участваха на ротационен принцип. Ето какво споделиха:

"Ние правихме всичко първи, което не е много добре, защото нямахме пример кое как трябва да се случи. Преминавали сме през препятствията няколко пъти...най-трудно ми беше това с медицината, първа долекарска, защото трябва да се говори постоянно с пострадалия, а той пита много въпроси и ти не знаеш какво да отговориш... Най-трудно беше на противогаза, защото не знаех как да го стегна или отпусна. Там се забавихме малко време... Има наказателни точки и указания, които трябва да направиш - например с противогаза, трябва да разтъркаш със сапун за да можеш да виждаш... 210 е максимумът точки..."

Началникът на РУО Видин Веселка Асенова връчи купи и медали на класиралите се на първите три места: 

"Аз искам да поздравя ППМГ и да им пожелая успех, защото им предстои национално състезание и трябва да представят достойно област Видин. Благодаря на комисар Пешев и на организаторите на състезанието, и им пожелавам светли великденски празници".

Втори се класираха момичетата от ОУ "Иван Вазов": На трето място в състезанието се класира отборът на ОУ "Любен Каравелов". Седем са общо училищата, взели участие в надпреварата. Ето и класацията на останалите училища: 
4-то място: СУ "Васил Левски" - гр. Кула
5-то място: СУ "Св. Св. Кирил и Меродий" - Видин
6-то място: СУ "Цар Симеон Велики" - Видин
7мо място: СУ "П.Р.Славейков" - Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10