Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 май 2024 година

Панорама на образованието 2024
Снимка: Радио Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали. 

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за страната ни. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат напълно готови до края на годината за въвеждане на еврото, но това не е достатъчно в чисто технически и логистичен план, обясни управителят на БНБ. 

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни. Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на началния екран ще се прави избор за кой от двата вота ще се гласува. Ако се изберат и двата, първа ще се визуализира бюлетината за народни представители, а след нея и тази за избор на евродепутатите. Двете бюлетини от машината ще са с различна дължина. По-късата е тази от избора за евродепутати.


За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. 


Отборът на средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин спечели първо място в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”. Отборът първенец ще представи област Видин на републиканското състезание на младежките противопожарни отряди в курортен комплекс Албена, в периода 30 май до 3 юни.

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати.

Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца организира инициативата "Изпрати ни картичка". Тя започва днес и е част от програмата по честване на 70 годишнината от създаването на врачанската библиотека.

Информационно събитие, насрочено за утрешния 15 май, организира местната дирекция "Бюро по труда" във Видин. Поводът е 34-тата годишнина от създаването на "Агенцията по заетостта".

На 15 май 2024 г. (сряда) започват събитията от втората седмица на 50-ите Празници на културата „Мездра май”. В 11:00 часа ще започне Концерт по случай 75-годишнината на Професионална гимназия „Алеко Константинов“ - град Мездра в Дом на железничаря. 

Над 600 участници се очакват в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, който ще се проведе тази събота и неделя в Монтана.  В двата поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне таланти от 22 населени места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене“, “Хореография“, “Инструменталисти“ и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“. Началото ще в събота от 9 часа.  Традиционно част от събитието е и видео конкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включват участници от САЩ, Великобритания, Норвегия, Испания и Република Молдова, съобщиха от Младежкия дом. 



По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВР: Изборният ден във Видинско и Врачанско е преминал в спокойна обстановка

Приключи гласуването във всички секции в област Видин , съобщават от дирекцията на полицията. Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за полицейска охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от СИК до РИК. През днешния ден служителите от видинския сектор "Български документи за..

публикувано на 09.06.24 в 20:45

Михаил Миков с глас за по-демократична и справедлива България

С хартиена бюлетина гласува Михаил Миков, водач на листата на "Левицата" във Видин. Tой посочи, че по-доброто бъдеще на България зависи от всички български граждани: "Гласувах за по-доброто бъдеще на нашите деца. Гласувах за една по-демократична България, за по-активна и по-справедлива България. По-доброто бъдеще ще се случи с усилията на всички,..

публикувано на 09.06.24 в 20:25

Милен Милчев, ИТН: Гласувам за онези, които знаят каква е стойността на мъжката дума

"Упражних не само правото си, а и задължението си, да гласувам. Това е изключително важно. Пред мен гласува 92-годишна баба. Щом тя е преценила, че е важно и не и пречи, въпреки трудната и подвижност, значи всички трябва да го направят. Гласувах за политици, които обичат Видин, които ще се погрижат за Видин и северозапада, за свързаността, за..

публикувано на 09.06.24 в 20:20

Вера Александрова избира мира и свободата

За свободата да бъде чут българският глас гласува днес кандидатът за народен представител за Видин от "Възраждане" Вера Александрова: "Гласувах за свободата, защото е дошло време разделно. Време разделно, в което ние трябва да се разделим с досегашното управление. Аз знам, че голяма част от българите са обезверени заради 32-годишното паразитно..

публикувано на 09.06.24 в 20:20

Румен Христов от СДС гласува за стабилно мнозинство

"Гласувах за едно стабилно мнозинство,  което да излъчи правителство и то да управлява България поне четири години. Стабилно мнозинство, което да работи в полза на българските граждани, да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, а и ние, и държавата да тръгне по европейския си път. По отношение на европейските избори, нека да изпратим..

публикувано на 09.06.24 в 20:10

Иво Цанев от ДПС с вот за европейското бъдеще на Видин

Иво Цанев, водачът на листата на “ДПС” в област Видин, упражни правото си на вот за народни представители и Европейски парламент. Той гласува на хартия поради възникнал проблем с машината в СИК №44. "За европейското бъдеще на Видин, за една силна Европа. Видин има силна нужда от Европа, от средствата на Европа, от политиките на Европа за..

публикувано на 09.06.24 в 20:10

Росица Кирова: Гласувам за стабилна държава, за прекъсване на безумната изборна спирала

За стабилна държава в сигурна Европа. Гласувам за отбора за знаещите и можещите , които трябва да поемат държавата, каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ Росица Кирова. "За мирна, просперираща и стабилна държава. Гласувах за Видин, за всичко онова, което сме започнали и трябва да довършим. Гласувах за децата на Видин, децата на България,..

публикувано на 09.06.24 в 20:05