Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

Снимка: Радио ВИДИН архив

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са започнали да се рушат, което кара бившият кмет да запретне ръкави и отново да се заемe с обществена дейност. 

"... Направихме ги с доброволен труд детските площадки, сега понеже вандалите друга работа нямат и чупят, това е повсеместно в цялата държава не е само в нашето село. Детската площадка се намира на мястото, където се прави "Цветница" и аз понеже живея близо, а и аз съм ги правил тези площадки, мъчно ми е, че е така и възстанових пейките и люлките, защото бяха изпочупени седалките и облегалките, които са от дърво. Пейките изобщо ги нямаше... имаше изкривени железа ги изправих... Докогато мога физически да правя това нещо ще поддържам, защото така смятам, че трябва да бъде, за да може да се използват тези площадки. Иначе те като не се поддържат има опасност и да се случи нещо, да се нарани някое дете и т.н."

Огнян Йорданов разбира от дърводелство, занимавал се е с този занаят и затова не е проблем за него да изгради подобни съоражения. Казва, че ще положи усилия да възстанови и други детски площадки, които не са в добро състояние. 

"...Ние ще се съберем с още двама души приятели и ще отидем да ги поправим. В лошо състояния са и на двете люлките са неизползваеми... Аз не съм само кмет, служих в армията... Завършил съм военно училище след 8. клас и генно при мен са заложени занаятите. В нашата фамилия по бащина линия няма мъж, който да не е занаятчия... Направих си работилница дърводелска, 15 г. между периода след като се пенсионирах от казармата до ставането ми на кмет съм работил дърводелство. Вече не се занимавам, отказал съм се да работя... Но работилницата ми е действаща и мога да направя каквото искам..." 

Огнян Йорданов е кмет на Василовци от 2007 г. до 2023 г., но казва, че обществената дейност за него не е приключила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година..

публикувано на 12.06.24 в 12:17
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00