Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ 1 излъчва документалния филм „Славеите на Българското радио”

Документалният филм „Славеите на Българското радио”, съвместна продукция на Българското национално рпадио и продуцентска къща „Едита Груп”, е посветен на 75-годишнината на Българското национално радио и 50-годишнината от създаването на Детския радиохор с диригент академик Христо Недялков.

Пет десетилетия Детският хор на Българското национално радио разпръсква магията на хоровото изкуство по света. 80 задгранични турнета, 32 държави в Европа, Америка, Азия и Африка, близо 2000 концерта, повече от 800 песни в репертоара. Петдесетгодишен творчески път, осеян с блестящи отзиви, респектиращи оценки, аплодисменти, бисове – за изкуството на българските славеи. Документалната продукция разказва за петдесетте звездни години на уникалния хор и предизвиква у зрителя различни емоции: от възторг и респект до уважение и гордост от факта, че има един български детски хор, който е безспорен световен фаворит. За да може всеки „да влезе” в този филм, не е необходимо да разбира от музика или да музицира. Просто трябва да приеме успеха на другия и да го съпреживее чрез документалната лента, в която ще види бивши и настоящи хористи, незабравими моменти от концертни турнета по света, откраднати мигове от трескавата подготовка и атмосферата преди концерт.

Зрителят ще надникне и в тайните на хоровото изкуство чрез маестрото – създателя и диригента на Детския радиохор, педагога и композитора академик Христо Недялков. Този филм е послание за приятелството, за успеха, за това как се създава съвършенство с любов и как в годините се отстоява високо качество с дисциплина, упоритост и амбиция. Банална, но дълбоко вярна е формулата на успеха – много труд, малко късмет и достатъчно талант, внушават създателите на филма и подчертават, че за успеха на Детския радиохор трябва да се прибави и авторитета на Българското национална радио, институцията, която създава перфектни условия българските славеи да бъдат чути, видяни и оценени по целия свят.

На 22 март в столичната зала „България” ще прозвучи празничният концерт на Детския радиохор по случай половинвековния му юбилей. Имам мечта и тя е близо до своята реализация, казва академик Христо Недялков,  да дирижирам 50-годишнината на хора.

Документалният филм „Славеите на Българското радио” ще бъде излъчен по БНТ 1 на 23 януари 2010 г. от 17 часа