Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок по радиоистория

Снимка: Иван Върбанов

В навечерието на 79-ата годишнина на Българското национално радио генералният директор на медията Радослав Янкулов проведе открит урок по радиоистория с ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. На събитието, което се проведе в Музейната експозиция за историята на радиото във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, присъства и програмният директор на БНР – Иво Тодоров.

Ще направим всичко възможно БНР да има свой истински музей на радиото, който да пресъздава по най-добрия начин неговата история. Радиото е част от новия свят, който е изпълнен с най-различни разнообразни и модерни средства за комуникация и информация. Всички ние, които работим в БНР, се отнасяме с голяма любов към това, което вършим, с уважение към историята и с ангажимент към бъдещето, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов .

Младите художници, които са днешните наследници на делото Сирак Скитник, се запознаха с любопитните факти от историята на радиото и видяха експонатите, сред които и първите радиоапарати. Радослав Янкулов разказа интересни случки от практиката си като журналист, сред които и интервюто му със Симеон Сакскобургготски. За срещата си с царя в неговия дом се подготвих с много вълнение и трепет, защото това  бе сериозна  журналистическа задача. Трябваше да преодолея с много находчивост технически проблем с една касета, която беше блокирала. Все още я пазя заедно с интервюто, спомни си Янкулов.

Генералният директор на БНР покани учениците да напишат по едно есе на тема радио, с обещанието най-добрите текстове да бъдат записани с гласовете на авторите им и излъчени в ефира на медията. За нас е важно да общуваме с Вас - младите хора, да имаме обратна връзка с новите генерации, посочи Янкулов.

Ако имате някаква истинска мечта в сърцето да бъдете някакви и да постигнете нещо, преследвайте я! Истинските мечти не се забравят! Бъдете сигурни, че с упоритост ще можете да ги сбъднете. Знайте, че ако не обичате истински нещо в този живот и в този свят, няма да бъдете щастливи.  Това бе житейският съвет, който получиха възпитаниците на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

БНР ще отбележи своя 79-и рожден ден на 25 януари, като навръх празника традиционно ще бъдат връчени годишните  награди „Сирак Скитник“.  За първи път ще бъдат излъчени и победители в конкурса „№1 на програма….“, предложени от колегията и определени със слушателски вот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!