Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложения за годишните награди на БНР "Сирак Скитник" 2015

За присъждането на годишните награди „Сирак Скитник“ на Българското национално радио за 2015 година творческите колегии на националните и регионалните програми на БНР, дирекциите „Мултимедийни програми“, „Музикална къща БНР“, „Техника“ и „Архивен фонд“ направиха своите предложения. Наградите ще бъдат връчени на 25 януари – рожденият ден на медията, от 18.30 ч. в Първо студио на Радиото.

С оглед на дейността на БНР като обществена електронна медия и според регламента за присъждане, годишните награди на БНР са обособени в 3 категории. Те са: Голямата награда „Сирак Скитник“ – за значим принос в развитието на БНР, Награда за радиожурналистика – индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия през изминалата година и награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект на БНР – колективна награда за професионализъм и оригинални идеи приз изминалата година.

Изборът на победител във всяка от трите категории се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР. Присъждат се и награди „№1 на програмата…“, които се определят от ръководствата на всяка от ефирните програми.

За Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2015 г. от програма „Хоризонт“ е предложена Красимира Йорданова - музикален редактор с дългогодишна впечатляваща кариера. Изборът на програма „Христо Ботев“ е Георги Василски - основна част от екипа на БНР вече 36 години – първо в „Хоризонт“, а след това в „Христо Ботев“. „Музикална къща БНР“ предлага участниците в проектите по Еврорадио – екипите на дирекция „Музикална къща БНР“, дирекция „Международно сътрудничество“ и направления „Музика“ на програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“. Радио България е предложено от дирекция Мултимедийни програми по повод 80-годишнината му. Радио Бургас номинира Мартин Минков за значим принос, по повод 60-годишния му юбилей и над 35-годишното му ярко журналистическо присъствие в БНР. Радио Стара Загора предлага Голямата награда да бъде присъдена на екипа на регионалната радиостанция, която тази година на 21 май навършва 80 години от създаването си. Предложението на Радио София е колективна награда за Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

За радиожурналистика предложенията са: от „Хоризонт“ - Никола Миладинов, международник, кореспондент в Брюксел, от „Христо Ботев“ - Цветана Тончева, отговорен редактор в направление „Музика“, от дирекция „Мултимедийни програми” - Венета Павлова, работи в областта на културата и историята, от Радио София – Радио София за екипност, журналистическа активност и нововъведения, от Радио Видин - Цветомир Цветанов, редактор.

В категорията за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект на БНР предложенията са: на „Хоризонт“  - „По първи петли“, в ефира от 23 години,  от „Христо Ботев“ -  „Лабиринти на познанието“, предаване за трудния диалог между реалност и въображение, природа и общество, истина и вяра, от „Музикална къща БНР“ - проектът „Ритъмът на Балканите“ на Оркестъра за народна музика на БНР, на Радио Бинар - документалният филм „Един работен ден на НФА „Филип Кутев“, на Радио София - Радио София – за проекти, кампании и инициативи със социална значимост, на Радио Благоевград - „Тийн зона“, младежко предаване с 15-годишен динамичен и емоционален живот в ефира на най-слушаната медия в Югозапада,  на Радио Пловдив– предаванията „Музика по желание“ и „Три огледални вечери“, на Радио Варна – екипът на „Щурец в ухото“ - Елица Виденова , Добромир Мързов и Олга Добрева, на Радио Шумен – предаването „Лицата на живота". Предложения за наградите „№ 1 на програмата …“: „Хоризонт“ –  Петър Волгин, „Христо Ботев“  –  Дарина Христова, Радио България -  Миглена Иванова, Радио София -  Ивайло Николов, Радио Благоевград  - Силвия Домозетска, Радио Пловдив –  Мария Дамова, Радио Варна -  Валери Великов, Радио Шумен – Александър Бакалов, Радио Видин – Цветомир Цветанов.


 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!