Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на Марк Кадин на най-голямата сцена в Шумен

7
Проф. Минчо Минчев и диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин
Снимка: Народно събрание

Сцената на Драматично-кукления театър в Шумен се превърна в световна музикална арена с композициите на Панчо Владигеров, Бетовен и Брух. Симфоничният оркестър на БНР представи силна музикална програма, с която се отбелязаха 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.

На най-голямата сцена в Шумен заедно музицираха проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на главния им диригент Марк Кадин. Силната селекция от произведения на Панчо Владигеров, Бетовен и Брух и брилянтното им изпълнение няколко пъти изправиха публиката на крака. Категоричният, ярък и забележителен диригентски жест на Марк Кадин и изключително прецизната му работа с оркестъра достигна до сетивата на гостите. Снимка

Концертът започна с Увертюрата оп. 115 на Бетовен, която с мажорната си тоналност прикова вниманието на публиката и подготви настроението за целия музикален празник. Последваха пиесите из "Акварели" оп.37 на Панчо Владигеров в един прекрасен прочит на маестро Кадин. Богата звучност на оркестъра бе допълнена и от цигулката на проф. Минчо Минчев.

Публиката чу отново забележителната "Песен" из Българска сюита оп. 21 на Панчо Владигеров, която бе аплодирана дълго, както и Концерта за цигулка и оркестър №1 в сол минор на Макс Брух. Финал на музикалната програма поставиха пиесите из цикъла „Класично и романтично“, в които пролича славянския усет за работа с партитурата на Марк Кадин. Препълнената зала аплодира дълго.

На концерта присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която поздрави Симфоничния оркестър на Българското национално радио, диригента Марк Кадин и солиста проф. Минчо Минчев за майсторските им изпълнения. Сред гостите бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. Юлиян Куюмджиев, представителят на фондация “Св. св. Кирил и Методий” Джордж-Марк Райнов, генералният директорът на БНР Александър Велев, кметът на община Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, областният управител проф. Стефан Желев, дарители, общественици и спомоществователи.

Снимки: Народно събрание


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия