Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 31 май е срокът за участие в Първия национален конкурс за хорова песен

До 31 май е срокът за участие в Първия национален конкурс за хорова песен, обявен от Българското национално радио съвместно със Съюза на българските композитори за написване на нова българска хорова песен за смесен хор без съпровод. Конкурсът има за цел да стимулира българското художествено хорово творчество и да осигури подходящ, нов български репертоар на Смесения хор на БНР.

Песните трябва да са нови, неизпълнявани и да не са предлагани за участие в други конкурси. В конкурса могат да участват всички композитори, без ограничения на възраст.

Наградите са осигурени от Българското национално радио и Съюза на Българските композитори

Награди на Съюза на Българските композитори:

· Първа награда: 1200 лв. (хиляда и двеста лева)

· Втора награда: 1000 лв. (хиляда лева)

· Трета награда: 800 лв. (осемстотин лева)

· Две поощрителни награди по 500 лв. (по петстотин лева)

Награди на Българското национално радио:

· Всички селектирани песни ще бъдат студийно записани в БНР.

· Откупка на селектираните от журито песни, но не повече от 10.

Конкурсът е национален, анонимен и в него могат да участват всички автори, без ограничения на възраст. Всеки автор може да участва с повече от една своя творба, но не повече от три. Творбите трябва да бъдат изцяло нови, неизпълнявани до момента. Да не са записвани и да не са предлагани за участие в други конкурси. Творбите трябва да са за смесен хор без съпровод (сопрани, алти, тенори, баси), с времетраене до 8 минути.

С цел осигуряването анонимността на конкурса, хоровите партитури, които се изпращат, не трябва да съдържат никакви знаци, бележки, имена или индикации за самоличността на автора. Партитури, които съдържат по някакъв начин информация за техния автор, автоматично се дисквалифицират и отпадат от класирането.

Партитурите се изпращат в голям плик, в който отделно е поставен малък, задължително запечатан плик, без никакъв надпис по него, съдържащ информация за автора: кратка автобиография със снимка, е-mail и телефон за контакт.

Материалите се изпращат по пощата в един екземпляр най-късно до 31-ви май 2018 г. на адрес: София, бул. „Драган Цанков“ № 4, Дирекция „Музикална къща БНР“, За НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ХОРОВА ПЕСЕН НА БНР И СБК

За спазване на крайния срок се счита датата на пощенското клеймо, а не датата на получаване на материалите.

Конкурсът се провежда в два етапа.

Първият етап се провежда през м. септември 2018 г. Седемчленно жури определя кои партитури ще бъдат селектирани за втори тур. Членовете на журито са: трима композитори, определени от директора на „Музикална къща БНР“ и председателя на Съюза на Българските композитори; главният продуцент „Музикална къща БНР“, музикален продуцент „Вокална музика“, диригентът на Смесения хор на БНР и главният секретар на Съюза на българските композитори.

Вторият етап се провежда на специално организиран концерт, записан за програмите на БНР и БНТ, на който ще бъдат изпълнени на живо всички селектирани на конкурса песни. Седемчленното жури, след обсъждане, ще определи наградените песни. Всички наградени автори освен паричните премии получават и дипломи от Председателя на журито, Председателя на СБК и Директора на „Музикална къща БНР“.

Конкурсът се провежда в залите и студиата на БНР, а концертът е и част от Форума „Нова българска музика“. Координатори на конкурса са продуцент Дирекция „Музикална къща БНР“ и главният секретар на СБК. Главен координатор и изпълнителен продуцент на конкурса е главният продуцент на Дирекция „Музикална къща БНР“. За нуждите на своята фонотека Съюзът на българските композитори получава от БНР по едно копие от студийните записи на селектираните песни, както и запис на заключителния концерт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!