Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Димитър Кирчев с негова изложба в Радио Пловдив

Изложба в памет на Димитър Кирчев ще бъде открита в Културния център на Радио Пловдив на 03 ноември от 18.00 часа. Художникът Димитър Кирчев си отиде на 68 години. Той беше един от най-колоритните и самобитните таланти на своето поколение.

„Избраните картини на Митко са нашия начин да се простим със скъпия ни колега, приятел и творец! Нека всички приятели и почитатели, колеги и хора, които Снимкапознаваха добротата и таланта на Митко Кирчев да видят картините и да кажат своето "Сбогом, Митко", каза Снежана Фурнаджиева – председател на Дружество на пловдивските художници, които, заедно със семейството на Димитър Кирчев, са организатори на възпоменателната изложба.

Кирчев е роден в Хасково, но творческият му път преминава в Пловдив. Той участва в почти всички национални изложби, както и в тези на Дружеството на пловдивските художници. Освен това е сред творците показвали картините си в представителни изложби на съвременно българско изкуство зад граница – Лондон, Милано, Виена, Истанбул и други градове. 

Димитър Кирчев беше член на СБХ, както и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП) – Юнеско. 

Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ, ДХГ – Пловдив, Президентството на България, Министерството на финансите, Пловдивска община, колекция „Мацумае“ Япония, колекция „Стоичков“ – Барселона и други частни колекции в Австралия, Белгия, Канада, Израел, Франция, Германия, Гърция, Русия, Тайван, Швейцария.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!