Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на БНР заминава на турне в Унгария

Детският радиохор на БНР с диригенти Венеция Караманова (вдясно) и Теодора Димитрова

В два престижни концерта ще участва Детският радиохор на БНР на 8 и 9 ноември в Унгария.

На 8 ноември в Будапеща в Национална концертна зала „Бела Барток“ по повод 75 годишнината на Симфоничния оркестър (СО) на Унгарското обществено радио  Янош Ковач ще дирижира музикални творби на Ектор Берлиоз. Седем хора – два смесени, един мъжки и четири детски – ще пеят по повод юбилея на СО на унгарското радио. Детският радиохор на БНР ще е единственият чуждестранен гост.

На 9 ноември в Main Parish Church of the Assumption двата детски хора – на БНР и на унгарското обществено радио ще изнесат самостоятелни програми. Съставите ще изпълнят заедно две емблематични произведения: „Аве Мария“ на Золтан  Конод и „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев. Диригенти: Венеция Караманова и Юдит Валтер.

„Пожелавам отлично представяне на всички участници в юбилея. Хоровете и Симфоничния оркестър достойно представят десетилетията вложен труд, мисъл и сърце в поддържането на музикалните състави на националното радио на Унгария“. Думите са на маестра Венеция Караманова, Главен диригент на Детския радиохор на БНР.

„Турнето е чудесна възможност за начало на сътрудничество с Детския радиохор на унгарското радио“, споделя диригентката на радиохора на БНР Теодора Димитрова.

Пътуването на Детския радиохор на БНР в Унгария се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Мобилност“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!