Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът от Радио Пловдив Стоян Терзиев представя петата си книга в Първо студио

Премиера на стихосбирката „По коридорите на моята есенна будност“ на Стоян Терзиев ще се състои тази вечер от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив.

Това е петата поетическа книга на автора, който в антология събира своето 30-годишно творчество по случай своята 50-а годишнина. 15-те нови стихотворения са обхванати от цикъла „Сънища разни“, а другите творби са избрани от стихосбирките „По няколко думи на три реда“ (1997 г.), „Сънят на Пеперудата“ (2003 г.), „Устоимо“ (2010 г.) и „Сезонът на водните кончета“ (2016 г.).

Авторът ще бъде представен от журналиста Владислав Севов. Книгата носи печата на издателство „Буквите“.

„Постоянен е Стоян Терзиев в страстта да извайва. В началото композициите му бяха като плясък във водата (или като жабешки скок от стих на Башо): един много кратък изблик, а после – разстилащи се концентрично усещания и смисли. По-късно ваятелят започна да изопва формите (без да стига до пищност), да предизвиква с тяхната асиметричност, да внася повече символика, да препраща към реалии от наследството на света. 

И да сбъдва срещи, още незаписани в наследството на света. Въобще Стоян обича сбъдването. Той превръща в лайтмотив сбъдването. Не толкова като лирически наситено слово, а повече като способ да приобщава сходности, раздалечени условно от пространство, време или пространство-време“.

Владислав Севов, журналист




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!