Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио е носител на наградата на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г.

3
Антон Митов – директор на дирекция „Архивен фонд“ на БНР, получи наградата на церемония в София в четвъртък вечерта.
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио е носител на годишната награда на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г. в категория „национални медии“. Призът беше връчен на 8 ноември на тържествена церемония в рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ под патронажа на еврокомисаря по цифровата трансформация и общество Мария Габриел.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната. През 2018 г. призовете бяха връчени за втори път, а петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

Българското национално радио получи наградата за системно отразяване в различни предавания по програмите „Христо Ботев”, „Хоризонт” и Радио София на дейностите на българските библиотеки, техните инициативи, илюстриращи съвременните тенденции в развитието им, а не само тяхната роля на национални книгохранилища. БНР представя съвременния облик на библиотеките като място за хората, центрове за информация, култура и общуване в радиоенциклопедия „Библиотеките по света” по програма „Христо Ботев” и „Иновациите в библиотеките – мисията възможна“, както и предавания за инициативата „Зелени библиотеки” на Столична библиотека, за проблемите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и „Библиотеките – възможност за учене през целия живот“. Българското национално радио отразява годишните форуми на Фондация „Глобални библиотеки – България“, както и други кампании, като Национален маратон на четенето, Националната библиотечна седмица, Годишните конференции на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Наградата на Българското национално радио беше връчена от председателя на журито доц. Георги Лозанов на Антон Митов, директор на дирекция „Архивен фонд“ на БНР. Митов благодари за високата оценка за общественото радио и представи сайта archives.bnr.bg „Този сайт е едно съществено постижение за Българското национално радио, което напълно съответства на мисията на „Глобални библиотеки“ за приобщаване на българските граждани към информационното общество и осигуряване на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната. Сайтът дава достъп до звуковата библиотека на Българското национално радио, като представя знакови личности от различни области на културния и обществен живот. Той разширява разбирането за библиотечна единица до звукова книга в текст, звук и снимка и дава достъп на обществото до звуковата памет на България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия