Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню джаз квартетът Eyot с концерт в радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на 23 ноември в Първо студио на БНР

Сръбският ню джаз квартет Еyot
Снимка: Личен архив

Сръбският ню джаз квартет Еyot идва отново в България за концерт в рамките на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на 23 ноември, петък, от 21.30 ч. в Първо студио на БНР. Събитието отбелязва 10-годишнините на групата и на фестивала на националното радио.

Eyot са Деян Илиич (пиано), Сладжан Миленович (китара), Милош Войводич (барабани) и Марко Стоилкович (бас), които имат своя собствена история с „Аларма Пънк Джаз” и Първо студио на БНР. 

През септември 2011 г. там беше един от последните концерти на Eyot като „малка група”... и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Корея, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После музикантите спечелиха публиката и на други два фестивала у нас: „Банско Джаз Фест“ (2012) и „Джаз Перелик“ (2013). После гостуваха отново на „Аларма Пънк Джаз“ през 2015 с програмата на третия си албум Similarity, записван в Бристъл и продуциран от Джим Бар, легендарния басист на Get The Blessing и Portishead. 

Плакат за концерта на Еyot в рамките на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“.

Миналата година Eyot отново бяха в България по покана на „Аларма Пънк Джаз“ с пиесите от албума Innate – чикагското приключение на групата в студиото Electrical Audio на Стив Албини със самия него на тонрежисьорския пулт. Стив Албини – човекът, нека направил преди повече от четвърт век от „Нирвана“ групата, която светът познава днес.

За концерта в София на 23 ноември Eyot са подготвили двучасова ретроспектива на цялото си творчество, а организаторите са подготвили и специален подарък – Majamisty TriO от Нови Сад, които идват за първи път в България, специално за да открият събитието.

Триото е създадено от Мая Алванович, една от най-интересните съвременни джаз пианистки и композиторки във Войводина, а на контрабаса и барабаните са Ервин Малина и Ищван Чик, познати от триото на Мезей Силард и ЛаДаАБа Оркест на Борис Ковач. На концерта в София барабанист на триото ще е Лав Ковач, който тази година в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ направи и световна премиера на проекта си "Схимник" с Васил Хаджигрудев. Двата студийни албума на Majamisty TriO – Mistyland (2012) и Love (2014) – са блестящ пример не само за импровизаторско, но и за композиторско изкуство и нареждат формацията сред ключовите групи на съвременната сръбска джаз сцена наред с Fish In Oil, Eyot, Naked, Hashima и др. В момента Мая, Ервин и Лав записват третия албум на триото.

Билети има онлайн в системата на EpayGo (https://www.epay.bg/go/7033129508) и физически – на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио на 23 ноември отварят точно в 21:00 ч., Majamisty Trio излизат на сцената в 21:30, а Eyot – в 22:30 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!