Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Артефир“ взе награда „Христо Г. Данов“ за представяне на българската книга

Теодора Димова е отличена с голямата награда за принос в развитието на културата

Предаването „Артефир” на програма "Христо Ботев" на БНР получи пресижната награда „Христо Г. Данов“ в катеория „Представяне на българската книга“. Церемонията се проведе вчера в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”. Наградата е заслуга на целия екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина, Боряна Георгиева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Мариана Ганчева, Таня Димова.

Пламен Дойнов, член на журито, връчи наградата с думите: „Трябва да си върнем паметта и онова достойнство при представяне на български книги, което включва истинско критическо отношение {...}„Артефир“ успява да съчетае представянето и критическия разговор. Това е едно от местата, където все още се говори компетентно за книги в България.“

Това е втората награда „Христо Г. Данов“, която екипът получава. Първата беше връчена през 2009 година. „10 години по-късно, наградата за нас е още по-ценна, защото я получаваме в рамките на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“, отбеляза Дарина Маринова. Тази година екипът на „Артефир“ посвети на културната столица поредицата „Студио „Червеното пони“, чието излъчване започна от дома на легендарния Атанас Кръстев - Начо Културата. Благодарение на усилията на неговия племенник - художника Иван Шишков-Шишо в къщата-музей фукционира галерия на открито „Червеното пони“ по името на сграфитото на Димитър Кирков.

„До края на годината ще продължат ежемесечните излъчвания на „Артефир“ и „Време и половина“ в поредицата „Червеното пони“ по програма „Христо Ботев“, с които не само подкрепяме пловдивската култура, но и поддържаме жива паметта за Начо Културата, човекът, на когото до голяма степен дължи признанието си днешният Пловдив“, обясни ръководителят на екип „Артефир“ Валентина Михайлова.

Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са „Без кожа”, „Змийско мляко”, „Кучката”, „Любовници”, „Невинните” и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й „Емине”, „Майките”, „Адриана” и „Марма, Мариам”, награждавни и издавани в чужбина. Последната й книга - повестта „Първият рожден ден”, излезе в издателство „Сиела” в края на 2016 г.

Теодора Димова е и част от драматургичния екип на Радиотеатъра на БНР, който тази година празнува своята 80-годишнина

„Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова и призова да не забравяме отговорността, която носим

пред нашите предци. Сподели, че е силно развълнувана и трогната не само от високото признание, но и от факта, че се намира на метри от мястото, където е написан романът „Тютюн”, вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

Националната награда „Христо Г. Данов” се присъжда всяка година за принос в националната книжовна култура. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата - художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Учредена през 1999 г. от Министерството на културата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Награди „Христо Г. Данов“ 2019 - пълен списък:

Националната наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Теодора Димова.

Наградени в отделните категории:

Българска художествена литература

Чавдар Ценов - за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“)

Наградата се осигурява от Община Пловдив.

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова - за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“)

Хуманитаристика

Веселин Методиев - за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Изкуство на книгата

Издателство „Колибри“ - за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца

Издателство „Лист“ - за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир” на програма "Христо Ботев" на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена

Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца - за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето”

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра - за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия