Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР в Коледния ден на Еврорадио

Снимка: БНР

Всяка година в Коледния ден на Еврорадио европейските радиостанции предлагат поредица от концерти, посветени на големия християнски празник в изпълнение на изтъкнати музиканти. Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда на 15 декември, неделя, юбилейното си 25-о издание.

Първата серия великолепни коледни концерти е излъчена на живо през 1995 г. През 2019-а – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР предлага на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната традиция. А тя е вече добре известна: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студиа на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година участват 15 радиостанции: от Австрия, България, Великобритания, Германия (с 3 представители – Баварското радио с концерт от Мюнхен, Югозападното радио с хоров концерт от Щутгарт и Централното немско радио (MDR) с органов концерт от катедралата в Мерзебург), Дания, Естония, Исландия, Испания, Латвия, Полша, Словения, Финландия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Програма „Христо Ботев“ на БНР прави съпричастни българските слушатели към празничния ден с излъчване на живо на концерти от Тарту (Естония), Хелзинки (Финландия), Рига (Латвия) и Гданск (Полша). 

В ефира ще прозвучи и Коледният концерт на Смесения хор на БНР. Той ще бъде излъчен от още 14 радиостанции в 12 държави – Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Естония, Исландия, Испания, Канада, Румъния, Финландия и Чехия. Коледният ден ще бъде излъчван от 30 радиостанции в 24 страни по света.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.30 часа, но концертите, които няма да прозвучат на живо на 15 декември, ще бъдат излъчени в „Неделния следобед“ и „Музикалните вечери“ на 22, 23 и 24 декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!