Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР се присъединява към инициативата на EBU „Ден на жените в музиката“

На 8-ми март БНР, заедно с още 400 радиостанции от 38 държави, ще излъчват музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове

За първи път музикалното общество на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) организира „Ден на жените в музиката“ по повод Международния ден на жените - 8-ми март (обявен от ЮНЕСКО). На този ден Българското национално радио (БНР) и всички други обществени радиостанции, членуващи в EBU ще излъчват изключително музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове. Така те ще отбележат забележителния талант и постижения на жените в музиката - като артисти, композитори, диригенти и автори на текстове и аранжименти. Българското национално радио се включва в инициативата, заедно с още 400 радиостанции от 38 държави.

При обявяването на инициативата Генералният директор на EBU Ноел Къран каза:

„На 8 март ще отпразнуваме постиженията на жените. Това трябваше да се случи по-рано. Въпреки постиженията на жените във всички музикални жанрове и специалности, бариерите за тях и недопускането им остават. Ние сме готови да работим всеотдайно с музикалната индустрия, за да възтържествува справедливостта, разнообразието и приобщаването в полза на всички“.

В подкрепа на думите на Ноел Къран е и изказването на Марин Алсоп - главен диригент на Симфоничния оркестър на Виенското радио, която споделя:

„Когато започнах, повечето хора не вярваха, че някога ще постигна мечтата си. Днес, жените заемат длъжности, които бяха недостъпни за тях векове наред. Те работят на позиции, които наистина заслужават също толкова, колкото и колегите им мъже. Разбира се, трябва да се премине през още много стени, да се преодолеят редица архаични предразсъдъци, да се променят структури и властта да бъде споделена“.

На 8 март 2020 г. в програмите на БНР ще звучи музика от жени артисти, а на интернет страницата и в социалните мрежи ще намерите вдъхновяващите истории на част от дамския състав на хоровете и оркестрите на националното радио. В музикалните състави на БНР работят 4 жени диригенти, 2 пианистки, 24 хористки и 52 жени оркестранти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!