Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поздрав с музика от БНР за българските културни институти в Европа

| обновено на 24.05.20 в 12:11

Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, излъчиха едновременно 11 наши културни институти в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт започна точно в 12,00 ч. българско време с химна „Върви, народе възродени“.

Концертът може да гледате тук:

Концертът включва изпълнения на музикални състави на Българското национално радио – Детския радиохор, Вокална група „Радиодеца”, Биг бенда и Оркестъра за народна музика.

Вокална група „Радиодеца”. Снимка: Ани Петрова

Програмата, съставена от Музикалната къща на БНР, включва обичани детски песни от Петър Ступел, Александър Бръзицов и Вили Казасян,  както и фолклорни пиеси от Теодосий Спасов, Матьо Добрев, Осман Демов и Георги Петров. Солисти са виртуозните музиканти на БНР и млади изпълнители от училищата по изкуствата.

Оркестърът за народна музика на БНР. Снимка: Ани Петрова

Концертът се излъчи на всички платформи на българските културни институти във Варшава, Виена, Братислава, Берлин, Будапеща, Лондон, Москва, Париж, Прага, Рим и Скопие. Проектът е  под патронажа на Министерството на културата.

В пандемичната ситуация това е прекрасна възможност за българските общности в Европа и приятелите на България да отбележат заедно празника. 

Освен на сайтовете на 11 -те културните институти,  празничният  концерт се излъчи в БНР профила във Facebook и в канала в YouTube.