Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Дренска: В някои болници липсват дори консумативи като абокати и интубационни тръби за недоносените бебета

“Големи чудеса за малките герои”: Започна кампания за купуване на апаратура за недоносени бебета

Фондация „Нашите недоносени деца“ започна кампания за набиране на средства за животоспасяваща медицинска апаратура за недоносени бебета. Всяка година у нас се раждат около 6000 недоносени бебета, или около 10 процента от новородените.Направихме проучване от какво се нуждаят българските болници за грижата за недоносените деца. Оказа се, че липсват не само кувьози, но и монитори за следене на жизнени показатели, инфузионни помпи, дори реанимационни маси. В някои болници липсват дори консумативи като абокати и интубационни тръби, което е скандално“, каза в интервю за Радио Благоевград Надя Дренска – член на УС на фондацията.

Инициативата под надслов "Големи чудеса за малките герои" цели и подпомагане работата на семейния център за недоносените деца, както и изграждане на семейни стаи в неонатологичните отделения в страната.

СнимкаИзграждането на семейни стаи ще даде възможност на майката да бъде постоянно със своето преждевременно родено дете. Към момента отделенията позволяват всеки ден по половин час свиждане, а в някои болници имаме информация, че това се случва само веднъж седмично. Чрез откриването на семейни стаи родителите пълноценно ще могат да участват в грижата за бебетата им, ще се насърчи и т.нар. кенгуру грижа или метода „кожа до кожа“, обясни Надя Дренска.

Сред най-честите проблеми на недоносените деца са белодробните, зрителни и неврологични увреждания, които може да имат дългосрочни последици. Периодът на интензивна грижа е много тежък и за родителите. Един от проблемите, в грижата за децата, е последващото наблюдение на бебетата и необходимата медицинска апаратура, която трябва да закупят родителите. Точно преди година фондация „Нашите недоносени деца“ откри в столицата семеен център „Малки чудеса“ в помощ и подкрепа на недоносените и техните родители.

Центърът работи много успешно, но имаме нужда от нова апаратура, както и подкрепа за социалната ни програма, която е насочена към деца, чиито семейства са финансово затруднени, да получат необходимата им консултация и работа със специалисти“, допълни г-жа Дренска.

За целите на кампанията е разработена специална интернет платформа, където всеки може да избере коя от трите кампании да подкрепи. Благотворителната инициатива ще продължи неопределен период от време „докато се наберат необходимите средства“.

СнимкаНа 14 ноември фондацията организира „Вечер на чудесата“, на която посланици и партньори ще изразят своя апел към събиране на средства. В началото на декември пък ще се проведе благотворителен коледен базар.

Продължава и инициативата „Плетем и шием за недоносените бебета“, в която всеки може да изработи различни артикули.Например октоподи. Пипалата им напомнят пъпната връв. Идеята е бебето да държи пипалата на плетения артикул, вместо да дърпа апаратурата по себе си“, каза още Надя Дренска. Доброволците могат да изработват също така шапки, дрехи и терлички за недоносените бебета, както и покривала за кувьозите, които са важни за предпазване на зрението на недоносените деца.

Много е важно да има качествено проследяване на бременността и всяка жена да има достъп до медицинска грижа. Най-важното обаче е, когато предстои преждевременно раждане, родилката да бъде транспортирана до най-високо ниво неонатологично отделение, а не детето да се транспортира до такова след раждането му, защото има огромни рискове“, посъветва Надя Дренска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28