Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Наталия Стоева: Белодробната хипертония е комплекс от много заболявания

„Белодробната хипертония, или позната като пулмонална хипертония е комплекс от много заболявания, които имат един общ израз – повишаване налягането в дясната част на сърцето, дясната камера и дясното предсърдие“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя уточни, че тази голяма  група заболявания се състои от много болести, като всички те поразяват по различен начин разклоненията на белодробната артерия, стесняват съдовете и, като причиняват повишаване налягането в артерията и съответно в дясната камера.  Белодробната артериална хипертония най-често е генетично обусловено заболяване. 

Доцент Наталия СтоеваПричинява се от генни дефекти в няколко групи гени. Често пъти проблемът възниква извън гените, например заради преживява белодробна емболия. Основният симптом е задухът и  лесната умора при малки физически усилия. В напреднал стадии заболяването води до кислородна недостатъчност и необходимост да се ползват кислородни апарати, за да се поддържа кислородният обмен на организма.

Според пациентската организация, която обединява болни с тази диагноза, при 3-ти, 4-ти  функционален клас на заболяването, много подходяща е т. нар. интравенозна терапия, която обаче не е въведена в България. Според доц. Стоева възможната причина е високата и цена, но тя препоръча медицинската общественост, НЗОК и МЗ да вървят в тази посока, за да получат пациентите този клас лекарства, които удължават живота и подобряват качеството му. Пациентите с хронична тромбемболична белодробна хипертония имат нужда от оперативно лечение и това е единствената група болни, които могат дефинитивно да бъдат излекувани след оперативна намеса. 

Доцент Наталия Стоева съобщи в ефира на Радио Благоевград, че съвсем отскоро в България се правят този тип операции и това е уникален шанс за българските пациенти, защото до м.г. те са оперирани във Виена. Чрез тази операция се отстраняват хроничните тромби от белодробната артерия и по този начин се отпушва. Този тип операция се извършва от български лекар, който е специализирал в Кембридж, откъдето идва и екипът за операции в България. Операцията е изключително сложна, което налага и изключително добре подготвен екип – както оперативен, така и реанимационен. С помощта на експерти от Кембридж и на българи, които работят там, тази операция стана възможна за България – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22