Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Косачи" на Елин Пелин на матурата по БЕЛ


Над 52 000 зрелостници от цялата страна се явиха на матурата по български език и литература. Изпитът започна точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който отговаряха зрелостниците. Матура по български език и литература се проведе в повече от 670 учебни заведения, едно от тях бе НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград.

„В момента текат ремонти в училището и поради тази причина проведохме зрелостния изпит в по-малко зали и с по-малко ученици. Залите, които обособихме за матурата бяха 6, а учениците – 58. Практиката е на първата матура учениците да се явяват в училището, в което учат, но заради ремонтните дейности останалите се явиха в други училища.“ Това каза за Радио Благоевград Марин Митов, директор на НХГ.

Снимка

Той допълни, че общо зрелостниците, които тази година завършваат гимназията са 113. Основен акцент в тазгодишните матури бяха мерките за сигурност, които да не позволяват на учениците да преписват. И тази година залите, в които се провеждаше изпит, бяха с видео наблюдение, а квесторите са преминали редица инструктажи и обучения, за да бъдат подготвени.

„Инструктаж бе проведен и минути преди началото на матурата. През годините сме имали няколко случая на ученици, които са хванати да преписват и съответно сме анулирали работата им.“ 

Минути преди началото на ДЗИ по БЕЛ, дванайсетокласниците от НХГ бяха с различни емоции, някои се вълнуваха, а други бяха притеснени. Всички те обаче, бяха обединени от факта, че за първи път се явяват на зрелостен изпит. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07

Благоевград посрещна най-добрите експерти в сферата на дигиталното предприемачество

За втора поредна година Благоевград е домакин на форум за дигитално предприемачество. През целия ден в зала „22 септември“ едни от най-доказалите се професионалисти в сферата споделят експерти знания и разказват своите истории на успеха.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 15 от големите..

публикувано на 20.04.24 в 12:05