Регионален форум „Социално предприемачество“ в Благоевград

 

        Сдружението на Югозападните общини проведе днес в Благоевград  регионален форум „Социално предприемачество“. Целта на форума бе да популяризира концепцията за социална икономика и да подпомогне развитието на социалното предприемачество в Югозападна България. На форума се дискутираха теми, свързани с подобряване на нормативната база, касаеща дейността на социалните предприятия, подпомагане на социалното сближаване в региона, популяризиране на добрия европейски опит в областта на социалното предприемачество и възможностите за прилагането му в България, популяризиране на възможности за мобилизиране на вътрешни и привличане на  външни ресурси за развитие на социалното предприемачество.

  Част от събитието бяха представители на общини и социални предприятия, като някои от тях представиха своите продукти и услуги.

Снимка

  „Когато Сдружението на югозападните общини създаде мрежата за социално предприемачество в далечната 2015 година, в нашия регион имаше само 5 социални предприятия и 4 трудово-производителни кооперации на инвалиди. В момента освен тези предприятия, има 21 новосъздадени само в Югозападна България. Фактът, че социалното предприемачество е във фокуса на ЕС, и на политиките на ЕС – в това до голяма степен е бъдещето, което очаква местното  развитие. Т.е. не само социално отговорен бизнес, но и бизнес, който разрешава реални социални проблеми“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград Любица Томова, изпълнителен директор на СЮЗО.

Снимка

  Форумът е част от дейностите по проект „Моето хоби е моя професия – представяне на услуги за интернет бизнеси“, изпълняват от СЮЗО и финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, Процедура „Развитие на социалното предприемачество“.

Репортаж на Лалка Радкова може да чуете в звуковия файл, а снимки – да видите в "галерията"

     


Вижте още

Пуснаха движението в Кресненското дефиле

Движението по ПП1 Е-79 в участъка между гр.Кресна и разклона за с.Ощава се пропуска  в едната пътна лента. 

публикувано на 09.12.19 в 12:22

,,Пощенската кутия на Дядо Коледа“ oчаква децата на Благоевград

"Пощенската кутия на Дядо Коледа“ е поставена под елхата на пл. ,,Г.Измирлиев“, където децата на Благоевград ще имат възможност да споделят своите желания за мечтани подаръци от Дядо Коледа. След края на инициативата специално назначена комисия ще отвори писмата и ще отдели най-оригиналните от тях. Избраните единодушно от комисията писма ще..

публикувано на 09.12.19 в 11:42

Започна операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол и наркотични вещества от водачите се провежда от днес до 15 декември на територията на България, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  Според статистиката, една от трите основни..

публикувано на 09.12.19 в 10:12

Тежка катастрофа затвори Кресненското дефиле

Мъж е пострадал след ПТП на ПП1 Е-79 в района между град Кресна и разклона за село Ощава.  Около 08:55 часа днес е получен сигнал за ПТП на ПП1 Е-79 в района между гр.Кресна и разклона за село Ощава, при което по първоначална информация лек автомобил „Тойота“ с 44-годишен водач от село Яново, движейки се в посока към Благоевград предприема..

публикувано на 09.12.19 в 09:51

Гъста мъгла в Благоевград

Пътните настилки в областта са мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. Ограничена е видимостта поради мъгла - до 50 метра в област Благоевград, до 150 метра в района на град Кюстендил. Шофьорите да се движат с повишено внимание и скорост съобразена с пътните условия.

публикувано на 09.12.19 в 09:40

Критична ситуация с водата в пернишки квартали, решение засега няма

В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станислав Владимиров. „ В Батановци няма близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода. Преди около месец, когато стартира водният режим, премиерът на заседание на МС разпореди на министър Петя..

публикувано на 09.12.19 в 09:14

Почитаме Света Анна

На 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким нямали деца близо 20 години. Те били посетени от ангел, който им съобщил, че ще бъдат дарени..

публикувано на 09.12.19 в 09:02