Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: Регионалните радиостанции във филм на Поля Станчева

Поля Станчева
Снимка: Ани Петрова

Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война. Интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян. До тези и други непознати или малко известни факти се е докоснала Поля Станчева, докато проучва архиви и документи за филма си „От града към света“. 

Поля Станчева е генерален директор на БНР от 2001 до 2007 г., автор на идеята за наградите „Сирак Скитник“ и преди 5 години е създала документалния филм за Радиото "Олово срещу словото" (2015). В новия си филм тя концентрира вниманието си (ни) върху регионалните станции на БНР

Историята е запазена в звуковата памет на БНР, с изключение на малък период от време, записите за който са били унищожени през Втората световна война. Съхраненото е безценно, отбеляза тя в студиото на Радио София, създадено по времето на втория ѝ мандат (2007).

Още с появата си в България, първенството се е оспорвало между радиата в София, Варна и Стара Загора. Всъщност пионер в радиоразпръскването е Варна.

Най-първата радиостанция е монтирана до село Каменар и на палубата на крайцера „Надежда“, и то с цел да се охранява морската ни граница. Любопитното е, че благодарение на тези нови за времето си технически възможности България печели битка по време на Балканската война, смущавайки връзката между турски военни части.

Като наказание след Нойския договор на България е забранено да има свое радио.
През 1927 г. забраната пада и оттам нататък историята с „Родно радио“ е по-известна. Затова и София претендира да е първа в това отношение – като радио за населението.

В търсене на документи и информация за началния период Поля Станчева научава за една малка радиостанция в района на София. Оказва се, че тя е създадена от момче, за да… свири с уста…

Новопоявилата се медия става магнит, сега бихме казали хит, мода. За радиоконцерти в Дома на журналиста дори са се продавали билети.

Година след царския указ, през 1936 г. радио започва да се излъчва и да се слуша и във Варна и Стара Загора, с което се поставя и основата на радиомрежата. Взема се решение за изграждане на предавател на Вакарел, а Радиото става институция.

В документите, които е намерила и проучила, Поля Станчева се натъква и на още един интересен факт – Радио София е имало регионална станция в Скопие.

Радио Скопие проговаря на български и на немски през 1941 година. Интелектуалци с българско самосъзнание искат в ефира да звучи българска реч. Сред тях е Димитър Гюзелов. Кандидатства и след 9 месеца чакане става директор на радиото до септември 1944 г., когато напускат българските войски.
Гюзелов е осъден и е разстрелян.

Ролята на регионалните радиостанции и днес е от изключителна важност, подчерта Поля Станчева. Но с новите технологии гласът на радиото става все по-глобален. Българи емигранти от цял свят не само слушат своята регионална радиостанция, но и участват в предаванията.

Сред ключовите моменти в историята на БНР Поля Станчева отбеляза и създаването на модерната програма“Хоризонт“ (1972 г.) – запазила лидерската си позиция до днес; падането на монопола през 90-те години, появата на конкурентните частни станции; появата на Закона за радио и телевизия, с който се гарантира редакционната независимост.

Поля Станчева разказа и за наградите „Сирак Скитник“, учредени през 2001 г., които се присъждат за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Те носят името на първия директор на Радио София Панайот Христов – талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик по-известен като Сирак Скитник.

Навремето интелектуалецът и директор създава модерно радио по свой уникален начин. За него Петър Увалиев казва: „Той надушваше новото преди то да е стигнало до нас. Създава радио, което излъчваше мечти“.

Може радиото да преживее различни трансформации, но то ще продължи да съществува. А БНР ще продължи да помага на хората да мечтаят, убедена е Поля Станчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар унищожи осем къщи в кюстендилско село

Пожар в землището на кюстендилското село Кутугерци унищожи 10 дка иглолистна гора и 8 сгради. Огънят е бил загасен рано тази сутрин. Пожарът е загасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“в град Кюстендил.  По данни на Югозападното държавно предприятие в гасенето са участвали и 20 горски служители. Установена..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“

Община Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“, съобщиха от администрацията. На 20 и 21 април, по повод Деня на Земята, се организира почистване на всички населени места в общината. Събитието е част от годишната кампания на Община Радомир. Тя ще се проведе в няколко етапа и включва почистване и облагородяване на всяко населено..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Перничани почитат паметта на летец от Втората световна война

Перничани ще почетат паметта на геройски загиналия при отбраната на София по време на бомбардировките през Втората световна война кап. Димитър Попов. Пилотираният от него самолет е свален на 17 април 1944 година в землището на Перник. В историята на българската авиация 17 април 1944 година е известен като „Черният Великден”. Тогава при последното и..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", предаде БНР.  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за..

публикувано на 16.04.24 в 10:52

Откриват Общностен център в Благоевград

Официална церемония по откриване на обект „Изграждане на Общностен център и детска  площадка“ ще се състои в Благоевград. Той е по проект за интегриране и приобщаване на ромите в община Благоевград.  Събитието ще се проведе на 29 април от 13:00 часа на  ул. „Свобода“ в Благоевград. Над 960 хил. евро се инвестираха в създаването на..

публикувано на 16.04.24 в 09:48

Представление за Благоевград на фестивал във Враца

„Забелязано в Благоевград“ ще радва зрителите на Фестивала на малките театрални форми през юни. Изключително колоритният спектакъл „Забелязано в Благоевград“, който се играе на пълен салон в последните три години, ще се включи в националния Фестивал на малките театрални форми в Драматично-куклен театър – Враца на 11 юни 2024 г...

публикувано на 16.04.24 в 09:28

Облачно време с валежи на места

Днес от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава, а към края на деня над Западна България и ще се вплътнява, и до вечерта на отделни места там ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България и северно от планините и временно силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

публикувано на 16.04.24 в 06:59