Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

Храната – подкрепа за тялото и празник за душата

„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията,..

публикувано на 02.04.20 в 14:22

Заради COVID-19 – aбитуриентските балове под въпрос

Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса. По традиция много от зрелостниците започват подготовката за бала си още в началото на новата календарна година. Ивана е дванадесетокласничка в благоевградската езикова гимназия. За разлика от повечето абитуриенти посреща новината за..

публикувано на 02.04.20 в 13:19

Стотици специалисти с опит да "хакнат" кризата в България след коронавируса

                                 15 проекта финалисти със спасителни проекти срещу коронавируса получават финансиране Могат ли технологиите и иновативните идеи да си партнират, така че да се справим с кризата, породена от коронавируса? Над 850 специалисти се включиха в най-големия до момента онлайн хакатон в България, който бе организиран под..

публикувано на 02.04.20 в 12:50

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма , особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 02.04.20 в 12:03
Веселка Лазарова

Доброволци от Благоевград помагат на бездомните животни

 В тези тежки времена, не само хората, но и бездомните животни имат нужда от помощ и подкрепа. Заради, извънредното положение, в което се намираме, повечето заведения за обществено хранене са затворени, а именно те осигуряваха до някаква степен изхранването на част от бездомните животни. Сега, повечето от тях гладуват, а гладните животни стават..

публикувано на 02.04.20 в 11:54
Емил Георгиев

Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

ИНТЕРВЮ С ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Г-н Георгиев, има сигнали, че някои хора получават предупреждения от операторите на комунални услуги за просрочени сметки, въпреки Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Длъжни ли сме да плащаме битовите си сметки? Подобни въпроси постъпват и при нас във Федерацията на потребителите...

публикувано на 01.04.20 в 16:18

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.  Д-р Тренчев : „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло..

публикувано на 01.04.20 в 14:06