Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

„Българските учители дават всичко от себе си“

 Това каза в предаването „Днес “ д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ .   Той запозна аудиторията на Радио Благоевград с резултатите и изводите от Националното проучване за работния ден на педагогическите специалисти в дистанционен режим, проведено от синдиката.   В изследването са участвали над 4340..

публикувано на 08.04.20 в 14:41

Първи работен ден на благоевградския Кооперативен пазар

Кооперативните и фермерските пазара в страната започват плавно да функционират, след заповедта на здравния министър от началото на тази седмица за отхлабване на режима. Кметовете на общинските центрове пък са натоварени със задачата да осигурят безопасно извършване на търговията в отделните тържища. И в Благоевград, след няколкоседмично прекъсване,..

публикувано на 08.04.20 в 13:02

Д-р О. Митев: В МБАЛ – Благоевград няма пациенти в тежко състояние

 „ 12  са пациентите в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград. Няма заразени с коронавирус, които да са настанени в интензивния сектор, което доказва, че няма тежки случаи“  –  това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на лечебното заведение. Той определи състоянието им като „относително стабилно“. Повечето от..

публикувано на 07.04.20 в 15:50

Плувецът Георги Цурев от Благоевград: Ще се боря за квота за Токио 2021

На фона на всички затворени спортни зали, басейни и стадиони, както и мерките, които целият свят взима, за да се защити от COVID-19, 19-годишният талант по плуване Георги Цурев, който се състезава за варненския клуб „Астери“, продължава усилените си тренировки в домашни условия в родния Благоевград. Целта е една – квота за олимпийските игри в Токио..

обновено на 06.04.20 в 14:37

Геновева Димитрова: Гледайте филмите на Тарковски, четете книгата „Уловеното време”

  Да се говори за Андрей Тарковски, един от най-великите режисьори в историята на киното, винаги е изпитание – лесно и в същото време трудно, защото всичко за него сякаш вече е изречено и написано. Но остава личната пътека, която е и най-важната, към този неподражаем филмов мислител, белязал  живота и вкуса на поколения негови почитатели и..

публикувано на 05.04.20 в 17:55

Мама като баба – какво променя майките когато станат баби?

Любовта и ролята на бабата и дядото в отглеждането на детето са безспорни. Особено у нас, където грижите за малкия наследник се поемат от възрастните членове на семейството. Много често в стремежа си да дадат цялата любов, на която са способни, бабата и дядото често прекаляват с демонстрациите на това колко добри могат да бъдат и колко много го..

публикувано на 05.04.20 в 15:43
Ива Уорън

Ива Уорън: „Пирин“ продължава!

 Въпреки  изключително тежката обстановка за футбола заради епидемията от коронавирус, ръководството на ФК „Пирин“ /Благоевград/ не спира ежедневната си усилена работа по реализацията на най-важните си проекти: основния ремонт на административната сграда на стадион “Хр.Ботев“, съвместната работа заедно с общинската фирма „Спортни имоти“ на базите в..

публикувано на 05.04.20 в 14:00