Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Идва времето човек да застава със своите качества в подкрепа на събрат

   Истанбулски съд оправда известната турска писателка Аслъ Ердоган по обвинение за членство във въоръжена терористична организация.    Живеещата от 2017 г. в изгнание във Франкфурт авторка беше под заплахата да получи до 9 години затвор за свои публикации в прокюрдския вестник „Йозгур Гюндем” (”Свободен дневен ред”), престанал да съществува..

публикувано на 16.02.20 в 18:38

Калин Вельов и Йоанна Драгнева с нов сингъл – „Безгрижни“

Калин Вельов и Йоанна Драгнева зарадваха музикалните фенове с втори съвместен проект  –  песента „Безгрижни“, която е част от новия български филм „Връзкология“ на режисьора Ивайло Спавов. Автор на музиката, аранжимента и текста на „Безгрижни“ е Калин Вельов.  „Идеята за песента се роди преди няколко години, когато станах татко и..

публикувано на 16.02.20 в 15:02

Ивайло Шопски: Петричани знаят кой е Никола Парапанов

   Това напомни основателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", в разговор, посветен на паметта за Никола Парапанов, освободителят на Петрич.        Никола Парапанов е роден през 1874 година в село Фотовища, Неврокопско. Майка му умира,..

публикувано на 16.02.20 в 12:34

Милица Зикатанова: Искаме да поставим Мелнишкия регион на световната карта на винените дестинации

Милица Зикатанова е сред инициаторите и организаторите на станалите вече традиционни Дни на отворените врати на винарите в Мелнишко . Тази година в проявата се включиха 14 винари от селата Враня, Хърсово,  Капатово, Зорница, Хотово, Коларово, Кромидово, Долно Спанчево, както и от Мелник, град Сандански и дори от град Гоце Делчев. Дните..

публикувано на 16.02.20 в 09:27
Василена Радева

Василена Радева: Във всяко представление мечтая да виждам трептенето на хората, които са го създали, и по-голяма доза риск

    Най-новият спектакъл на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, продукция на независимата компания „Паник Бутон Театър“, е изграден по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“ и разказва четири истории за битката с диагнозата "Рак на гърдата". Премиерата се състоя миналата събота на сцена Backstage в..

публикувано на 15.02.20 в 19:25

Общините трябва да получат по-голям дял от данъците на жителите си

Бюджетът на община Гоце Делчев тази година е над 33 милиона, с около милион повече от миналата година и увеличението се дължи на увеличението на минималната работна заплата. Основните дейности са осигурени със средства. Проблем отново може да се окаже поддръжката на общинската инфраструктура. Голяма част от нея бе възстановена през последните..

публикувано на 14.02.20 в 16:26

Да твориш с пясък от камъни

Прикован, но свободен да твори.  Един сред нас е самоукият художник Цветан Кавраков от Сатовча. Той е прикован на инвалидна количка след тежък инцидент, но не се отказва от вярата в живота и открива своя талант да рисува с пясък.  Днес дарява своите картини в благотворителните инициатива на Община Сатовча за набиране на средства за деца и..

публикувано на 14.02.20 в 13:03