Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиологът проф. С. Марчев: Обичайте близките си хора, любовта помага на сърцето

Проф. Сотир Марчев

Проф. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР – София гостува на рубриката „В ритъма на сърцето“ на Радио Благоевград – БНР. Той коментира аритмиите – причините за появата им, симптомите, лечението. Кога говорим за аритмия и какво я причинява?

„Нормалният човешки пулс е от 50 до 100 удара в минута, и второ е ритмичен – от удар до удар има един и същ интервал. Ако пулсът е под 50 – това е вид аритмия и се нарича брадикардия. Ако пулсът е над 100 – това е друг вид аритмия, която се нарича тахикардия. Затова всеки разумен човек трябва да си знае в какви стойности е неговия пулс. Това може да стане по три лесни начина. Първият: с пръста на едната ръка  се хваща за китката на другата ръка и усеща пулса като  брои ударите. Най-добрият вариант е да се преброи за 60 секунди, друга възможност е за 30 секунди като се умножи по 2 и човек се ориентира за 1 минута, третата възможност е да се измери за 15 сек. и да се умножи по 4, но това е по-неточно. Това е най-лесния начин, който всеки може да приложи. Друг начин е измерването да се направи чрез безплатните приложения на смартфоните. При възрастните пациенти най-лесно измерването става с автоматичен апарат за измерване на кръвно налягане, който измерва и пулса и тогава ги питаме какъв е той“ – каза проф. Марчев и даде пример как човек може да се ориентира, ако сърцето „прескача“, колко опасно е и колко бързо трябва да се посети лекар.


„Аритмиите при сърдечните заболявания са съвсем същото нещо, както температурите при инфекциозните заболявания. Колко е опасна една температура, не зависи от това колко е висока и продължителна. Колко е опасна една температура зависи от това проява на какво е. Ако една температура е проява на детско заболяване – ще отмине, но ако температурата е проява на тумор в разпад – тогава тя е опасна. Същото е и при аритмиите. Ако една аритмия е проява примерно на любовна мъка при момиче – това е нещо доброкачествено, което ще отмине. Ако обаче аритмията е проява на инфаркт – същата тази аритмия вече е нещо опасно. Така че колко е опасна една аритмия, ние разпознаваме по това на какъв фон се проявява“  – каза проф. Мачев и обясни как да се познае този фон. „Ако по време на аритмия човек има болка в гърдите – това е значима аритмия. Ако при изкачване на един етаж човек се задъхва – говорим за сериозна аритмия. Аритмия, при която на човек му прилошава и нарушава съзнанието е спешна аритмия“.

По какъв начин аритмиите увреждат сърцето, какво се случва с него по време на аритмия?

Кардиологът уточни, че има много видове аритмии. Най-честата в човешкия род е предсърдното мъждене. „Когато слушаш ритъма на сърцето на човек с предсърдно мъждене – той е хаотичен, от удар до удар има случайно разстояние време. Такъв пълен хаос се нарича на слушалка абсолютна аритмия, а на електрокардиография го наричаме предсърдно мъждене, което зачестява. Зачестява, защото това е болест на възрастните хора, а възрастните хора в България се увеличават. Човешкото сърце има две камери – лява и дясна и две предсърдия. Когато човек е в състояние на предсърдно мъждене, предсърдията престават да се съкращават. Примерно да има двигател с 4 цилиндъра и 2 от цилиндрите да не работят. Това е причината хората, които са с предсърдно мъждене като излязат от аритмия го усещат – имат по-малко сила, чувстват се зле. Но това е половината от проблема. Другата половина от проблемите е, че когато предсърдията не се съкращават, кръвта в тях се застоява, съсирва и се образуват съсиреци. Опасно е част от тези съсиреци да не отидат в мозъка и да причинят инсулт. Затова на хората с тази диагноза им даваме антиколагуланти – лекарства за разреждане на кръвта, за да не получат инсулт“.


Проф. Марчев коментира и другата най-честа аритмия – екстрасистулите – отделните прескачания „Когато тези ектсрасистули са на фона на здраво сърце (няма инфаркт, нама сърдечна недостатъчност), тези екстрасистули не означават нищо, т.е. те не са свързани с лоша прогноза. Когато имам пациент с екстрасистули, аз го успокоявам, че тези екстрасистули не са проява на болест, която го дебне зад ъгъла, и която ще го убие. Ако той  не съумее да се успокои, даваме лекарства, за да не прескача сърцето. Самите екстрасистули не скъсяват живота, и поради това тяхното премахване с медикаменти – не удължават живота.“

 Кои други заболявания имат отношение към ритъма на сърцето?

„Когато дойде човек с висок пулс, първото нещо, за което го питам е по колко кутии цигари пуши – високият пулс му е от там. Но ако не пуши, много често това е проява на болест на щитовидната жлеза. Тя отговаря за аклиматизацията в организма. Когато щитовидната жлеза е болна, пулсът се променя. Ако тя излъчва повече хормони, отколкото трябва, тогава пулсът е много над 100 удара в минута. Ако излъчва по-малко хормони – пулсът пада под 50.“

Проф. Марчев препоръча на всички „да обичат ближния си, да обичат семейството си. Продължителността на живота много зависи от броя на близките контакти, които имаме. Обърнете внимание на семейството си, обичайте, любовта помага“.

В звуковия файл можете да чуете разговора с проф. Сотир Марчев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22