Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Няма нужда да се спи пред детската градина“!

 Това каза Галина Арабаджиева, вр. изп. длъжността директор на ДГ №10 „Мак“ в Благоевград по повод наближаващия срок за прием в детските градини. „Редът за записване на децата в детските заведения в община Благоевград е един и същ за всички. Не е необходимо струпване на родители. Специално за тази детска градина има два проблема. Единият е, че тази година ще се реализира прием за една група. Вторият е, че при еднакъв брой точки на децата при оформяне на картата с критериите, се взема предвид входящия номер на заявлението.“ – каза още Арабаджиева.

 Галина Арабаджиева припомни, че приемът се извършва по правила, определени от Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини на територията на община Благоевград и Приложения 1 и 2 като неразделна част от Наредбата. Графикът на дейностите се актуализира всяка нова учебна година със заповед на кмета на общината до 31 януари.  Приемът на деца се извършва по документи, които се подават в съответното детско заведение. Те се приемат от директора или упълномощено от него лице. В детските градини децата се приемат с подадено заявление по образец за постъпване. Необходим е оригинал от акта за раждане на детето и копие, което остава в детската градина. При подаването на документите подателят получава задължително пореден номер за регистрация, издаден от детското заведение. Има общи и социални критерии за предимство за прием със съответните точки. Родителят или настойникът трябва да представят документи, доказващи предимството. Например деца на родители, живеещи в района на детската градина по постоянен адрес получават 5 точки и това се удостоверява с лична карта или удостоверение за постоянен адрес.

 Още за общите и социалните критерии можете да чуете в звуковия файл.

 Документи за прием в детските градини започват да се подават от 16 март 2020 г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45