Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Санкции за неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването ще бъдат налагани в Кюстендил

 Санкции за неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването ще бъдат налагани в Кюстендил, предупреди на брифинг кметът на общината Кюстендил Петър Паунов.

 "Затваряме всички училищни дворове, детски площадки и паркове", каза Паунов.

 Той посочи, че всеки ден се прибират от чужбина десетки наши съграждани и апелира за спазване на карантинния срок. В момента под карантина в Кюстендил са 68 души. Паунов съобщи, че предстои да бъдат намалени курсовете на междуградския транспорт, но в момента се изчаква предложението на превозвачите. 

 Петър Паунов каза още, че заради ситуацията през тази година, Кюстендилска пролет ще бъде посрещната с молебен в двора на т.нар. Килийно училище, а службата ще бъде предавана пряко на фейсбук-страницата на Общината.

 За всички, които са предплатили тротоарно право за търговия на откритите площи, то ще бъде приспадано през следващите месеци, когато се възстанови нормалния ритъм. Паунов  призова наемодателите на търговска площ да освободят от наемни плащания наемателите си за срока на извънредните мерки, тъй като търговските обекти не работят.

 "Шивашка компания в момента изработва защитни маски за служителите на общинска администрация и за част от потребителите. Маските са от плат и са за многократна употреба. РЗИ също ни предостави маски от военния резерв", съобщи още кметът на Кюстендил.

Вижте още

С концерт Благоевград празнува днешния си двоен празник

Вятърът и ръмящият дъжд притесниха благоевградчани, но не успряха да спрат нито тях, нито организаторите и участниците в концерта, да изпратят днешния празничен 24 май. Двоен празник, защото освен Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Благоевград се празнува и Ден на града. Хората, заели места на площад "Македония", както и..

публикувано на 24.05.20 в 21:59

Община Сандански отбеляза 24 май

С тържественост, макар и при спазване на противоепидемични мерки, Община Сандански отбеляза един от най-хубавите български празници. Празничинят ден бе открит от Общински духов оркестър и Мажоретен състав.  Кметът на Община Сандански – Атанас Стоянов, минути преди да награди всички заслужили учители, ученици и културни дейци, поздрави..

публикувано на 24.05.20 в 17:50

Три къщи горяха в центъра на Бобошево

 76-годишна жена е пострадала при инцидента. Тя е закарана в болницата в Дупница. Огънят е тръгнал от навеса на къщата, в която живее възрастната жена, съобщи за Радио Благоевград  Катя Табачка, говорител на ОД на МВР – Кюстендил. Три екипа на Пожарната все още са на място, а сигналът за пожара е постъпил в 12.30 минути, допълни Табачка.

публикувано на 24.05.20 в 15:30

Академик Антон Дончев с поздрав към перничани

Големият приятел на Перник – акад. Антон Дончев, поздрави перничани по случай 24 май, в специално подготвено видео за празника. Вълнуващи думи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отправят към жителите на Перник и местни просветители. " Българският език е нашият голям духовен дом, бряг, към който винаги се връщаме,..

публикувано на 24.05.20 в 14:47

Честит празник от Радио Благоевград!

Екипът на Радио Благоевград ви честити Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ! Още рано сутринта ( чрез  думите  на Георги Господинов, отправени към вас ), имахме възможност да си припомним, че това е "най-хубавият български празник, защото честваме нещо толкова крехко – и ръкотворно, и неръкотворно – като буквите и..

публикувано на 24.05.20 в 12:15

Националната хуманитарна гимназия в Благоевград изпрати своите абитуриенти

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост празнува и Благоевград.  По традиция благоевградската общественост поднесе венци и цветя на паметника на светите Кирил и Методий пред НХГ, която тази година чества две забележителни годишнини – 140 години от откриването на Солунската мъжка гимназия и 100 години от нейното..

публикувано на 24.05.20 в 11:47

3 нови случая на коронавирус в област Благоевград и днес

За изминалото денонощие у нас са доказани 19 нови случая на коронавирусна инфекция при изследвани 886 проби. Увеличението е с 0,8 процента за деня. Общият брой на регистрираните досега случаи на COVID-19 у нас e 2427. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Той отбеляза, че няма регистрирани нови случаи сред здравните..

публикувано на 24.05.20 в 08:32