Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на община Благоевград Румен Томов дарява заплатата си за март в дарителската сметка

Румен Томов

От разговор с директора на МБАЛ – Благоевград стана ясно, че при необходимост имат готовност да се изолират още две отделения. В Тубдиспансера в една от сградите пациентите ще бъдат преместени и от понеделник там започваме да инсталираме апаратура за въздух, вакуум и кислород на всяко едно от 15-те легла. Работим усилено, за да сме подготвени. Дано само да направим ремонт на болницата, без да я ползваме“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград кметът на община Благоевград Румен Томов.

 От утре, 19 март, отпада „синята зона“. Продължава дезинфекцията на улици, спирки и обществени площи. Поръчани са дезинфекционни материали. Вече са налични и маски – днес 500, утре 1000, в петък още толкова. Те са предназначени за общинската администрация, „Социален патронаж“, детските млечни кухни, за социално слабите граждани. Изпратена е заявка и до Националния кризисен щаб за 50 защитни облекла за служителите, които посещават домовете на възрастни и самотно живеещи граждани.

 „Открита е дарителска сметка, която е публикувана на сайта на Община Благоевград. Хората роптаят, че искаме пари, но в криза тези които имат възможност могат да помогнат, като дарението може да стане и чрез онлайн банкиране.  Във вашия ефир обявявам, че моята заплата за март ще отиде в тази дарителска сметка. Знаете, че финансово общината не е много добре“ – каза още кметът Томов.

 Оперативният кризисен щаб в община Благоевград работи всеки ден от 8 до 20 часа.

 Телефонът за връзка с щаба е 073/88 44 61, включително събота и неделя. Той е за връзка на възрастни, трудно подвижни и самотно живеещи граждани за закупуване на лекарства и хранителни продукти.

 Чуйте в звуковия файл разговора с Румен Томов:
Вижте още

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

1697 зрелостници от област Благоевград се явиха днес на втора задължителна матура по избираем предмет

„1697 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура по избираем предмет. Имащите право и заявили желание за явяване на втори държавен зрелостен изпит в Благоевградска област са 1797 ученици. Има корекция поради факта, че 46 ученици в областта не са завършили успешно 12 клас и  не са допуснати да се явят на зрелостния изпит. 54..

публикувано на 03.06.20 в 12:40

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11

Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи  насоки и препоръки , за да помогне за..

публикувано на 03.06.20 в 11:27

Голмайсторът на „орлетата“ – в ново амплоа

Нападателят Владислав Златинов преподписа договора си с Футболен клуб  „Пирин“ /Благоевград/. Дългогодишният централен нападател на отбора ще бъде и част от треньорския щаб на Уорън Фийни, който сам поиска неговата помощ в работата с първия тим. Фийни заедно с помощника си Андрю Тод ще въведат 37-годишния футболист в новото му поприще. Двамата..

публикувано на 03.06.20 в 09:00
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51