Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психологът Ирена Стоянова обяснява: Защо хората се запасяват с консервирана храна и тоалетна хартия

 Актуалната тема всички е извънредно положение заради коронавируса. И все пак не можем да отречем масовото и истерично пазаруване, нарастващата паника и психоза сред хората.

Затова логично е да разберем основните причини за презапасяването с консервирани хранителни продукти и най-вече с тоалетна хартия.

 „COVID-19 преобърна света, но никой не знае оттук насетне как най-точно да реагираме, да се справим и да останем спокойни в тази ситуация. Но стана ясно, че притеснението и паниката няма да ни доведат до някакъв положителен резултат“, коментира за Радио Благоевград психологът Ирена Стоянова.

 Тя описа основните мотиви за паническото пазаруване. По думите ѝ в повечето случаи хората усещат, че нямат контрол върху объркващите сигнали на медии и кризисен щаб. При такова положение хората много често изпадат в паника, като започват да се презапасяват с какво ли не, защото това понижава стреса и ги кара да мислят, че държат „ситуацията под контрол“.

 Психологът Стоянова даде пример с феномена на тоалетната хартия. Нелогично и абсурдно, но факт в последните дни. Причината с презапасяването с тоалетна хартия е, че хората виждат в хипермаркетите други хора, които купуват също тоалетна хартия и други продукти и се присъединяват, мислейки че това действие е правилно.

 Какви са начините да преживеем без паника и психоза пандемията от интервюто на Агнес Манова с психолога Ирена Стоянова:
Вижте още
Таня Тингарова (Tanya Strings)

Виртуозната цигуларка Таня Тингарова подготвя първата си авторска песен

Таня Тингарова или Tanya Strings, както е популярна в музикалните среди, е млада, красива, одухотворена и много талантлива българска цигуларка. Започва да свири на цигулка, когато е само на 6 години, а музикалното си образование получава в САЩ. Може би затова Таня е много по-известна в чужбина, сега обаче сбъдва мечтата си да се реализира и в..

публикувано на 24.05.20 в 15:11
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: И глаголицата, и кирилицата са български

  „Най-важното е, че празникът е само български, той е създаден и се празнува само в България – на другите места само се отбелязва.“, каза в ефира на Радио Благоевград проф. Пламен Павлов.    „Що се отнася до въпроса в каква степен абуката е славянска и дали може да бъде наречена българска, аз съм на категоричното мнение, че и двете азбуки – глаголицата..

публикувано на 24.05.20 в 13:16

24 май е ден и на българската журналистика

 Празникът на българската журналистика също е на 24 май, като признание за нейната роля и място в духовното развитие на обществото. „ Нека бъдем с отворени очи и уши и въпреки че трябва да носим все още маски, да не ги използваме, за  да крием истината “, призова Камелия Иванова от Асоциацията на европейските журналисти – България. За Радио..

публикувано на 24.05.20 в 12:45

Илияна Тошева: Да празнуваме с радост, свободата е в духа!

„ Да празнуваме с радост, никой не може да спре духа ,  свободата е в духа “, каза за  Радио Благоевград Илияна Тошева –  носителка на званието „Будител на град Сандански, 2019“, писател и поет, ръководител на клуб за литература, изкуство и култура. Според нея не е достатъчно да кажем само, че 24 май е ден на буквите, че винаги е..

публикувано на 24.05.20 в 12:34

“Пирин“ (Благоевград) внася сигурност и класа в защитата си

  Футболен клуб „ Пирин“ отново си осигури услугите на един от любимците на благоевградските фенове – централният защитник Стилиян Николов. След 105 мача, изиграни за “орлетата” в периода 2014-2018, той отново ще бъде част отбора, който сам нарича свой роден. Очаква се Стилиян Николов, в тандем с Мирослав  Пушкаров в центъра на отбраната, да..

публикувано на 24.05.20 в 12:17

Георги Господинов: Честваме светлото и всекидневно чудо на езика

„За мен няма съмнение, че това е най-хубавият български празник, защото честваме нещо толкова крехко, ръкотворно и неръкотворно като буквите и езика. Това не е празник на оръжието, на някоя славна победа или поражение. Няма батални сцени, предателства, реки от кръв, с каквито е пълна човешката история. Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме..

публикувано на 24.05.20 в 08:46
Кремена Димитрова

Кремена Димитрова: Бавно и постепенно се връщаме отново в нормалния си ритъм

Въпреки отлагането за неопределено време на големите музикални и филмови събития, свързано с настоящата вирусна пандемия, преди дни стана ясно, че очакваният винаги с много вълнение Международен кино-литературен фестивал „СинеЛибри” ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември в София и други областни градове.     Избраното мото „Възпитание на..

публикувано на 23.05.20 в 17:55