Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стартира дарителска кампания за МБАЛ Благоевград – „За да ни има“

От днес в Благоевград стартира дарителска кампания през платформата HelpKarma "За да ни има", а целта е със събраните средства да бъдат закупени 10 животоспасяващи респираторни апарата. В кампанията може да се включи всеки, а инициаторите се надяват необходимата сума да бъде факт възможно най-скоро.

"Ситуацията в страната наложи инициирането й. Много хора искат да дарят, но не знаят как. Разговарях с директора на благоевградската болница д-р Митев и предстои да закупим 10 броя респираторни апарата, които ще са мобилни. Изборът падна върху тях, защото доставката ще бъде по-кратка, а и са по-евтини, което ще позволи да закупим по-голям брой, а именно десет. Другата оферта беше за стационарни апарати на двойно по-висока цена. По думите на д-р Митев и двата вършат работа, затова избрахме по-бюджетния вариант. Свързахме се с фирмата, която ще ги достави и в момента пътувам към София за сключване на договора. Апаратурата трябва да бъде доставена в рамките на четири седмици. Кампанията тръгна добре, провел съм много разговори с представители на бизнеса, които ще дарят." – каза в интервю за Радио Благоевград Стоян Реджов от организаторите.

Сумата за закупуване на респираторите е около 280 000 лева.

"Фирмата-доставчик прояви разбиране, че няма как ние да платим авансово и направихме договор, който ще бъде необвързващ в срокове за авансово плащане" – каза още Стоян Реджов.
(Цялото интервю чуйте в звуковия файл...)
Своето дарение можете да направите чрез следния линк: https://bg.helpkarma.com/campaign/za-da-ni-ima-1185Вижте още
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37

Мирослав Живков: Първенството трябва да спре

  Старши треньорът на волeйболния „Пирин“ (Разлог) Мирослав Живков потвърди официалната позиция на ръководството на клуба: първенството в мъжката волейболна Суперлига трябва да приключи, да не се играят плейофи, като се зачете класирането от  незавършилия редовен  сезон. Живков мотивира убедително решението с епидемията от коронавирус, прекъсналите..

публикувано на 29.03.20 в 14:03

Симана Марковска: Да обръщаме повече внимание на хубавите неща в живота и да не губим чувството си за хумор

Симана Марковска работи повече от 20 години като експерт по устойчив туризъм и всяка от тези години определя като голямо забавление, защото самата обожава да пътува. И в момента не спира да работи, непрекъснато актуализира своя блог за пътешествия „Manya the Tourist“, като предлага прекрасни разкази и много снимки.  „ Когато не можем да..

публикувано на 29.03.20 в 13:55

Доц. Елена Ставрова: Бързите кредити и покупките на изплащане са високорискови в този момент

Доц. Елена Ставрова е ръководител на катедрата по финанси в Стопанския  факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“ в Благоевград. В интервю за Радио Благоевград тя подчерта, че  здравната криза  поставя  на изпитание и личните бюджети на хората, най-малкото заради по-голямото пазаруване, но и заради затварянето на доста бизнеси и проблеми с..

публикувано на 29.03.20 в 13:47

Биляна Карадакова: "Възторгът", с който целият български народ е приел "народната власт", е мит

   На 31 март, преди 2 години, в село Сенокос, община Симитли, бе открита паметна плоча на загиналите през 1948 г., в бой с милицията, четници от „Шести Пирински отряд” на горяните.  На 30 март 1948 г.  четата  на  Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение, останалите живи четници се самоубиват.  Водачът..

публикувано на 29.03.20 в 13:24

Съвети: Как да говорим с децата за Covid-19

Коронавирусът е темата на годината, а от нея се вълнуват дори и децата.  "Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването коронавирус (COVID-19) в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията – или чуват от..

публикувано на 29.03.20 в 11:13