Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Засега няма щети върху овошките в кюстендилско

„Трябва да успокоим земеделците, че засега няма щети от падналия сняг върху овошките в кюстендилско. Този сняг трябваше да се случи много по-рано, но дори и сега, в началото на пролетта, този сняг е добре дошъл за овощните насаждения в кюстендилския регион. Тъй като, последното застудяване преди една седмица, задържа развитието на овощните  култури, сега се надяваме допълнително да задържи тяхното развитие и вместо вреда, този сняг да се окаже полезен за тях“ – коментира за Радио Благоевград доц. д-р Димитър Сотиров, заместник – директор на Института по земеделие в Кюстендил.

 Той уточни, че снежната покривка в кюстендилско след последния сняг е била около 7-8 сантиметра, а минималната температура е паднала до минус 1, минус 2 градуса, което не е било фатално за овощните насаждения.

„При различните овощни видове, критичните минимални температури са различни, но най-общо можем да обобщим, че при минус 1, минус 2 градуса, когато са „на бутон“, т.е. все още не са отворени цветовете, няма никакъв проблем овошките да издържат. Критично се явява времето при отваряне на цветовете и след прецъфтяването, тогава вече минималните температури от минус 1 градус са фатални за цветовете, а за младите завързчета, дори и 0 градуса“ – уточни Димитър Сотиров.

Земеделският експерт коментира още, че коронавирусът няма как да навреди директно на черешопроизводството, но косвено, неминуемо ще окаже влияние.

„Първо, трябва да видим каква ще бъде ситуацията в Европа, там, където продаваме черешите. Ако не се отворят пазарите, стопаните няма да могат да реализират черешовата реколта, ако я има. Другият момент ще бъде по отношение на прибирането на реколтата – как ще се направят бригади. Знаем, че по Закон, повече от двама човека не трябва да се събират на едно място, но в момента трябва да се довършва резитбата, има и други агротехнически мероприятия, а ограничителните мерки, които предприе правителството, ще ограничат работата по полето. Това ще окаже косвено отражение върху цялостното земеделие“ – категоричен е Димитър Сотиров.

 Във връзка с предприетите мерки за ограничаване на пътуванията между отделните населени места, земеделският експерт уточни, че всеки стопанин, който има насаждения, извън населеното място, където живее, трябва да отиде пари кмета на населеното място, където се намират насажденията му и да получи служебна бележка или удостоверение, което доказва, че определеното лице има земеделска земя в даденото място. Така, земеделският производител ще може да премине през КПП-тата и да стигне до нивата си, но трябва да има повече такива документи, защото те остават на пропускателните пунктове и трябва да се попълват ден за ден.

 Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Сотиров:Вижте още
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37

Мирослав Живков: Първенството трябва да спре

  Старши треньорът на волeйболния „Пирин“ (Разлог) Мирослав Живков потвърди официалната позиция на ръководството на клуба: първенството в мъжката волейболна Суперлига трябва да приключи, да не се играят плейофи, като се зачете класирането от  незавършилия редовен  сезон. Живков мотивира убедително решението с епидемията от коронавирус, прекъсналите..

публикувано на 29.03.20 в 14:03

Симана Марковска: Да обръщаме повече внимание на хубавите неща в живота и да не губим чувството си за хумор

Симана Марковска работи повече от 20 години като експерт по устойчив туризъм и всяка от тези години определя като голямо забавление, защото самата обожава да пътува. И в момента не спира да работи, непрекъснато актуализира своя блог за пътешествия „Manya the Tourist“, като предлага прекрасни разкази и много снимки.  „ Когато не можем да..

публикувано на 29.03.20 в 13:55

Доц. Елена Ставрова: Бързите кредити и покупките на изплащане са високорискови в този момент

Доц. Елена Ставрова е ръководител на катедрата по финанси в Стопанския  факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“ в Благоевград. В интервю за Радио Благоевград тя подчерта, че  здравната криза  поставя  на изпитание и личните бюджети на хората, най-малкото заради по-голямото пазаруване, но и заради затварянето на доста бизнеси и проблеми с..

публикувано на 29.03.20 в 13:47

Биляна Карадакова: "Възторгът", с който целият български народ е приел "народната власт", е мит

   На 31 март, преди 2 години, в село Сенокос, община Симитли, бе открита паметна плоча на загиналите през 1948 г., в бой с милицията, четници от „Шести Пирински отряд” на горяните.  На 30 март 1948 г.  четата  на  Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение, останалите живи четници се самоубиват.  Водачът..

публикувано на 29.03.20 в 13:24

Съвети: Как да говорим с децата за Covid-19

Коронавирусът е темата на годината, а от нея се вълнуват дори и децата.  "Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването коронавирус (COVID-19) в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията – или чуват от..

публикувано на 29.03.20 в 11:13