Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И животните боледуват от коронавируси, но те не са заразни за хората

Симеон Маджаров

„Много видове животни, бозайници най-вече, боледуват от коронавируси, но те са различни при повечето видове. Тоест, птиците боледуват от един вид, крави, овце, кози и други преживни животни от друг вид, кучета и котки от трети вид. Котките не могат да предават котешки коронавирус към кучетата и обратно, съответно това важи и за хората. Този щам COVID-19, който е при хората, не може да заразява животните и няма все още доказан случай на заразено животно с него, т.е., те не могат да го пренасят“ – коментира за Радио Благоевград д-р Симеон Маджаров, собственик на ветеринарна клиника в столицата.

На въпрос, относно спекулациите в социалните мрежи, че коронавирусът COVID-19 е тръгнал от пазара за животни в китайския град Ухан, д-р Маджаров отговори, че ветеринарните лекари се борят отдавна с този вид заболявания при животните и ако това е вярно, то „досега повечето от ветеринарите не трябваше да са живи“.

Ветеринарният лекар уточни, че котешкият и кучешкият коронавирус не могат да бъдат заразни за човека.

„Има разлика между кучешкият и котешкият коронавирус, които обикновено протичат със стомашни проблеми - разстройство, повръщане, но няма доказана връзка с такива проблеми на човешкия храносмилателен тракт. Тоест, твърдя, че такава инфекция, няма как да се предава от животно на човек и е безопасно“ – категоричен е д-р Симеон Маджаров.

Той посъветва в ситуацията, в която се намираме, всеки от нас да спазва много добра лична хигиена.

„Когато се пипа животно, след това задължително да се измиват ръцете, особено на малките деца, които пипат навсякъде и след това често поставят ръцете в устата. Лапичките на животното трябва да се измиват и почистват след всяко излизане. Това са елементарни хигиенни навици, колкото и банални да са, това е най-добрата превенция срещу всякакви заболявания -бактериални, паразитни и вирусни. Доста често наблюдавам практиката, собствениците на домашни любимци да ги оставят да се отглеждат на самотек. А те, имат нужда от грижи и специално отношение. Масово виждам все още собственици на домашни любимци да се събират на полянките, което е недопустимо. Някой стопани се държат доста неотговорно, което е притеснително“ – допълни още д-р Маджаров.

Според него, не трябва да забравяме максимата че, ако „хуманният лекар лекува човека, ветеринарният лекува човечеството“ и апелира, да бъдем по-отговорни не само, заради себе си в дългосрочен план, но и заради другите около нас.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Симеон Маджаров:


Вижте още
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37

Мирослав Живков: Първенството трябва да спре

  Старши треньорът на волeйболния „Пирин“ (Разлог) Мирослав Живков потвърди официалната позиция на ръководството на клуба: първенството в мъжката волейболна Суперлига трябва да приключи, да не се играят плейофи, като се зачете класирането от  незавършилия редовен  сезон. Живков мотивира убедително решението с епидемията от коронавирус, прекъсналите..

публикувано на 29.03.20 в 14:03

Симана Марковска: Да обръщаме повече внимание на хубавите неща в живота и да не губим чувството си за хумор

Симана Марковска работи повече от 20 години като експерт по устойчив туризъм и всяка от тези години определя като голямо забавление, защото самата обожава да пътува. И в момента не спира да работи, непрекъснато актуализира своя блог за пътешествия „Manya the Tourist“, като предлага прекрасни разкази и много снимки.  „ Когато не можем да..

публикувано на 29.03.20 в 13:55

Доц. Елена Ставрова: Бързите кредити и покупките на изплащане са високорискови в този момент

Доц. Елена Ставрова е ръководител на катедрата по финанси в Стопанския  факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“ в Благоевград. В интервю за Радио Благоевград тя подчерта, че  здравната криза  поставя  на изпитание и личните бюджети на хората, най-малкото заради по-голямото пазаруване, но и заради затварянето на доста бизнеси и проблеми с..

публикувано на 29.03.20 в 13:47

Биляна Карадакова: "Възторгът", с който целият български народ е приел "народната власт", е мит

   На 31 март, преди 2 години, в село Сенокос, община Симитли, бе открита паметна плоча на загиналите през 1948 г., в бой с милицията, четници от „Шести Пирински отряд” на горяните.  На 30 март 1948 г.  четата  на  Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение, останалите живи четници се самоубиват.  Водачът..

публикувано на 29.03.20 в 13:24

Съвети: Как да говорим с децата за Covid-19

Коронавирусът е темата на годината, а от нея се вълнуват дори и децата.  "Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването коронавирус (COVID-19) в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията – или чуват от..

публикувано на 29.03.20 в 11:13