Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Клубът за по-добро общество към АУБГ подкрепя хора в нужда

Студенти от Американския университет в Благоевград организираха благотворителна акция за да подкрепят хора в нужда в ситуация на извънредно положение.

Инициативата е организирана от университетския Клуб за по-добро общество (Better Community Club). Студентите отделят от своите стипендии, за да закупят храна на хора в нужда от Благоевград и региона, надявайки се да облекчат живота им при извънредното положение поради Covid-19.

Председател на Клуба през тази академична година е Ася Величкова. Тя е студентка четвърти курс специалност "Бизнес администрация и информационни системи". "Макар че сега не можем да се виждаме с колегите и приятелите, ние комуникираме непрекъснато онлайн и вече имаме и нови идеи за по-нататъшни кампании" – каза за Радио Благоевград Ася Величкова.

Клубът съществува вече 12 години и има изградена голяма мрежа от социални институции, с които студентите от Американския университет си партнират. По този начин знаят кои са най-уязвимите хора, кои са в риск, така че помощта да е навременна и точно на място. "Доброто намира доброто!" – казва Ася Величкова.

"В ситуация на глобална пандемия имаме възможността да преосмислим кои са най–ценните за нас неща" – размишлява Ася Величкова и: "Разбираме, че не е важно кой какви дрехи носи, кой какъв начин на живот води, важни са животът и здравето на нас и нашите близки."

Ася Величкова можете да чуете в звуковия файл – > 


Галерия

Вижте още

Храната – подкрепа за тялото и празник за душата

„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията,..

публикувано на 02.04.20 в 14:22

Заради COVID-19 – aбитуриентските балове под въпрос

Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса. По традиция много от зрелостниците започват подготовката за бала си още в началото на новата календарна година. Ивана е дванадесетокласничка в благоевградската езикова гимназия. За разлика от повечето абитуриенти посреща новината за..

публикувано на 02.04.20 в 13:19

Стотици специалисти с опит да "хакнат" кризата в България след коронавируса

                                 15 проекта финалисти със спасителни проекти срещу коронавируса получават финансиране Могат ли технологиите и иновативните идеи да си партнират, така че да се справим с кризата, породена от коронавируса? Над 850 специалисти се включиха в най-големия до момента онлайн хакатон в България, който бе организиран под..

публикувано на 02.04.20 в 12:50

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма , особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 02.04.20 в 12:03
Веселка Лазарова

Доброволци от Благоевград помагат на бездомните животни

 В тези тежки времена, не само хората, но и бездомните животни имат нужда от помощ и подкрепа. Заради, извънредното положение, в което се намираме, повечето заведения за обществено хранене са затворени, а именно те осигуряваха до някаква степен изхранването на част от бездомните животни. Сега, повечето от тях гладуват, а гладните животни стават..

публикувано на 02.04.20 в 11:54
Емил Георгиев

Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

ИНТЕРВЮ С ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Г-н Георгиев, има сигнали, че някои хора получават предупреждения от операторите на комунални услуги за просрочени сметки, въпреки Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Длъжни ли сме да плащаме битовите си сметки? Подобни въпроси постъпват и при нас във Федерацията на потребителите...

публикувано на 01.04.20 в 16:18

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.  Д-р Тренчев : „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло..

публикувано на 01.04.20 в 14:06