Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Перник ще покаже във фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история

Снимка: Перник / Снимка: БГНЕС

Община Перник ще покаже на фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история, съобщи общинският пресцентър. Днес, утре и в събота перничани ще могат гледат "Перник – една внезапна спирка", "Цар Самуил в битка за България" и първия филм за Перник, сниман през 1928 г. Всички филми са с хаштаг #ОстанетеВкъщи.

"Перник –  една внезапна спирка" разказва как един български град попада в центъра на треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът връща в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на едно българско село в град с невиждана дотогава социална система.

 "Цар Самуил в битка за България" e една история отпреди 1000 години. Във филма е отделено място и на Перник и болярина Кракра, който извоюва две славни победи срещу Василий II Българоубиец.

 Третият филм "Сърцето на България", който е първият за Перник, представя най-големите каменовъглени мини в България. Специално за заснемането му се демонстрира модерна за времето си минна техника, лични средства за подземна работа и спасителни съоръжения, а последната част от филма е първият екологичен епизод в българското кино – рекултивация на унищожени от въгледобива селскостопански земи.


Вижте още

Протестиращи блокираха пътя пред сградата на ОДМВР – Благоевград

Два протеста бяха насрочени за 19 ч. днес в Блеагоевград. Десетки се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят своята солидарност към един от редовните участници в недоволоството през последните седмици – Николай Кутанов. Той твърди, че между него и представители на органите на реда е имало вербални и физически сблъсъци...

публикувано на 03.08.20 в 20:17

Благоевградчани отново имат Летен театър

Тази вечер в Благоевград бе открит реновираният Летен театър. Той се намира в пространството зад Регионалния исторически музей.   Възстановяването на театъра отне два месеца работа на екипа и малко над 50 хиляди лева на Общината. Засега са осигурени 100 седящи места, но в бъдеще пространството за зрителите ще бъде разширено.  Откриването..

публикувано на 03.08.20 в 19:16

Дете от Детска градина “Мечта” в Дупница е заразено с covid-19

През миналата седмица беше установен положителен тест и при учителка в Детска градина "Мечта" в Дупница. Групата, в която преподава и част от персонала са под карантина.  В градината са направени над 20 теста, а децата се допускат след сутрешен медицински филтър.  67-годишна жена с covid-19 и придружаващи заболявания е починала тази сутрин в дупнишката..

публикувано на 03.08.20 в 15:48

Напълно обновената Детска градина „Радост“ в град Гоце Делчев бе открита днес

Детска градина „Радост“ в град Гоце Делчев е напълно обновена по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в град Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева. Извършен е цялостен външен и вътрешен ремонт на сградата и дворното пространство. Обновени са всички инсталации на сградата. Доставено е ново оборудване и обзавеждане за всички..

публикувано на 03.08.20 в 15:38

Сдружение "Доброта" отново раздаде хранителни продукти на хора в неравностойно положение в Благоевград

Сдружение „Доброта“ с помощта на Международната благотворителна организация Humanity First чрез вероизповеданието Мюсюлманска общност „Ахмадия” дариха на жители в неравностойно положение от Благоевград хранителни продукти по случай свещения празник на мюсюлманите Курбан Байрам.  Дарението бе на стойност 900 лв., като с тях бяха закупени 80 пакета,..

публикувано на 03.08.20 в 15:22

Вече има случай на коронавирус и в най-малката по население община в България – Трекляно

Общо 266 души са излекувани от коронавирусна инфекция в област Кюстендил от началото на пандемията досега, съобщиха от Областния кризисен щаб. Общо диагностицираните с коронавирусна инфекция са 506, като към момента на домашно лечение в цялата област са 191 души. За изминалите три дни (от 31 юли до 2 август) новозаразените с covid-19 в областта са..

публикувано на 03.08.20 в 14:03

Нови 9 случая на коронавирус в област Перник за последните няколко дни

За периода от 31 юли до 2 август на територията на област Перник са регистрирани 9 нови случая на коронавирус. Сред новозаболелите е и семейство от София – мъж и жена на 65 и 61 г., които ще се карантинират в брезнишкото село Долна Секирна, съобщиха от РЗИ. Положителни проби за covid-19 са дали и двама съпрузи от Перник – на 44 и 43 години, две жени на..

публикувано на 03.08.20 в 13:46