Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Перник ще покаже във фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история

Снимка: Перник / Снимка: БГНЕС

Община Перник ще покаже на фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история, съобщи общинският пресцентър. Днес, утре и в събота перничани ще могат гледат "Перник – една внезапна спирка", "Цар Самуил в битка за България" и първия филм за Перник, сниман през 1928 г. Всички филми са с хаштаг #ОстанетеВкъщи.

"Перник –  една внезапна спирка" разказва как един български град попада в центъра на треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът връща в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на едно българско село в град с невиждана дотогава социална система.

 "Цар Самуил в битка за България" e една история отпреди 1000 години. Във филма е отделено място и на Перник и болярина Кракра, който извоюва две славни победи срещу Василий II Българоубиец.

 Третият филм "Сърцето на България", който е първият за Перник, представя най-големите каменовъглени мини в България. Специално за заснемането му се демонстрира модерна за времето си минна техника, лични средства за подземна работа и спасителни съоръжения, а последната част от филма е първият екологичен епизод в българското кино – рекултивация на унищожени от въгледобива селскостопански земи.


Вижте още

Протестите в Благоевград продължават до оставка на целия кабинет и на главния прокурор Иван Гешев

  Протестите в Благоевград за оставка на правителството, на главния прокурор и за справедлив, достоен живот продължиха и четвъртък.   Събралите се днес пред сградата на община Благоевград сравнително по-малко хора от различни възрасти дадоха простор на волеизявлението си, че са част от масовите протести в София и в цялата страна за защита на..

публикувано на 16.07.20 в 20:16

Част от протестиращите в Благоевград потеглиха за София

Поредният граждански протест в Благоевград се раздели на две. Недоволни от управлението и мутризацията на властта се събират на централния площад, а десетки автомобили се запътиха към София да заявят категоричното искане за оставки на правителството и главния прокурор. Предимно млади хора от цялата област се събраха на изхода на Благоевград и..

публикувано на 16.07.20 в 19:01

Прокуратурата в Кюстендил образува досъдебно производство за нападение над полицаи

Районната прокуратура в Кюстендил води разследване за причиняване на телесна повреда на полицаи, съобщиха от прокуратурата. По-рано днес в ромския квартал "Изток" в Кюстендил е била извършена специализирана полицейска операция. Тя е била за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, уточниха от държавното обвинение...

публикувано на 16.07.20 в 18:50

Отлив на туристи в Сандански, заради пандемията

Отлив на туристи, заради пандемията с коронавируса, отчитат от хотелиерския бранш в Сандански. Съкращение на персонала в хотелите няма, но броят им е намален. Промяна в цените на пакетите през този летен сезон не се забелязва, като хотелите с повече звезди не са намалили цените на пакетите си, отчитат от бранша. Резервациите през почивните..

публикувано на 16.07.20 в 17:23

ЮЗУ „Неофит Рилски“ обяви второ класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви второто класиране на приетите студенти за учебната 2020/2021 г. Бъдещите студенти могат да проверят резултатите от класирането в платформата: https://ksk.swu.bg. Всички приети на второ класиране студенти следва да се запишат в срок от 17 до 22 юли 2020 г., като представят диплома за завършено..

публикувано на 16.07.20 в 17:03

От ЮЗДП заловиха бракониери на дървесина

Мобилен екип на Югозападното държавно предприятие е задържал две лица в момент на транспортиране на незаконни дърва за огрев край с. Косача, в района на „Държавно горско стопанство Земен”, съобщиха от пресцентъра на предприятието.Нарушението е констатирано при среднощна акция на 16 юли т.г. в 3.55 часа, след почти едномесечно наблюдение и..

публикувано на 16.07.20 в 16:57

Почистването на нерегламентираните сметища на територията на община Перник продължава

Почистването на нерегламентираните сметища на територията на община Перник продължава, съобщават от общинския пресценътр. Над 76 тона отпадъци са извозени от град Батановци. Почистващата фирма е събрала строителни и битови отпадъци, мебели, автомобилни гуми, клони и др.  Днес се чисти в квартал "Могиличе" в Перник, а утре ще започне..

публикувано на 16.07.20 в 14:59