Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима германецът Ян Вагнер за „Les Variations de la citerne“, преведена на френски от Жулиен Лапейр дьо Кабан и Александр Пато.

   През 2014-а, с книгата си „Ciel à perdre“ ("Небе за изгубване"), Аксиния Михайлова стана първата българка, спечелила наградата „Аполинер“, често наричана „Гонкур за поезия“. С наградата "Макс Жакоб" е удостояван и Кирил Кадийски,  за цялостен принос. Наградата на Аксиния Михайлова идва в юбилейното, 70-о връчване на "Макс Жакоб". Учредена през 1951 г., тя се дава, съгласно завещанието на Макс Жакоб, "за да се прославят творби, в които няма нищо скалъпено, никакви превземки, творби, изразяващи искрени неща, с ясна мисъл, написани с уверена ръка и възвисяващи човека. Няма място за никакъв глицерин, разните му там глицинии, гланцове, сладникавости, сапунени мехури и словесни еквилибристики". 


   Валентин Дишев разговаря с Аксиния Михайлова:

   Получаваш наградата "Макс Жакоб", една изключително значима и далеч отвъд пределите на Франция награда, като френски автор, като – вече – значим, различим, голям френски поет...

   А.М. – Както казват "Голям, голям, колко да е голям?". Хубавото в цялата история е, че след публикуването на Le baiser du temps ("Целувката на времето", Галимар, юни 2019 г.)  получих много покани за приятелства от френски колеги поети, на които аз не съм се осмелявала да изпратя някакви покани и да се свържа с тях, и повечето не бяха чели първата книга. Дори и колегата писател и журналист, който публикува една прекрасна статия, две седмици след излизането на книгата в края на юни миналата година, в един белгийски  вестник, ми написа "Поздравления за книгата, прекрасна е" и аз попитах "За коя книга говориш?" – мислех че говори за "Небе за изгубване", а той отговори "Не съм чел "Небе за изгубване". Т.е. с тази награда, а и изобщо с втората книга, някакви хора започнаха да търсят и двете. Но трябва да си даваме сметка, че Франция не е България, защото се разпространяват книги и на белгийски, и на швейцарски, романските автори, на пишещи в Люксембург, и морето е стократно по-голямо отколкото е българското".

   На въпрос за книгата и двигателя, идеята, движила нейното написване, Аксиния Михайлова отговори: "Ами книгата не е голяма като брой стихотворения – около 40, част от тях са публикувани в предишни мои книги на български. Аз не съм от авторите, които пишат концептуални книги, разбирано като предпоставена тема, по която аз да работя и да пиша, обговаряйки тази тема. Така че това са стихотворения, които са писани през времето, но така или иначе всеки един поет има проблеми, теми, които го занимават, в които се търси, които го бодат отвътре и инстинктивно те излизат в поезията. 

   От такава гледна точка това е една цялостна книга, която – смея да мисля – е като книгите, които са излизали на български език. Структурирах си я така, както си структурирам и книгите в България. "Целувката на времето" е заглавие, което е подсказано от стихотворение от самата книга и не е публикувано на български. Повече от половината от стихотворенията в тази книга не са публикувани на български и не знам дали ще го направя. Книгата е в три части – "Удавени сенки" е първата, "Плачът на жените" е втората част, а третата е "Ръженът на гласните". Изговарят различни теми – смъртта, раздялата, любовта, трансформацията на самотата, желанието животът да продължи, да се помириш със себе си... 

   Поезията – това е човекът."


  (още от разговора с Аксиния Михайлова очаквайте в петъчното издание на "Ефир за приятели")



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29