Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работещите родители на малки деца се справят с извънредната ситуация?

 След обявяването на извънредно положение в страната заради коронавируса освен училищата врати затвориха и яслите, и детските градини. И докато учениците продължават обучението, макар онлайн, то много родители изпаднаха в безизходица - кой да гледа децата в предучилищна и яслена възраст, докато родителите им са на работа?

 Боряна е от Благоевград, млада майка на две деца – на 3 и на 5 години. Извънредното положение в страната, затворените детски градини заради COVID-19, поставят нея и семейството и пред това предизвикателство. Работата на Боряна е кредитен консултант, а на помощ се включват роднините и най-вече бабите:

 "През деня се редуваме. Някой път мъжът ми, когато е почивка. Майка ми в момента не ходи на работа и тя също ми помага. Трудно е, но се справяме по някакъв начин".

 Възрастните хора са посочвани за най-рисковата група, когато говорим за коронавируса, който не подмина и нашата страна. Наясно с това е и Боряна, въпреки всичко поема риска майка и да помага в гледането на двете деца по време на пандемията.

 "Притеснявам се, но като нямам друг избор на кой да оставя децата си... Това означава, че трябва да изляза в неплатен отпуск, за да си гледам децата и след това следващият месец като няма да получа никаква заплата аз какво да им осигуря на тези деца?", разсъждава Боряна.

 Професията на младата майка не предполага работа от вкъщи. Въпреки това, тя и останалите и колеги с малки децата, успяват да излизат отпуск често, но за кратко в рамките на не повече от 3 дни. А притесненията на Боряна и останалите и колеги в нейното положение са, че отпуската вече е към края си, а извънредното положение – не. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39