Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.

 Д-р Тренчев: „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло необходимостта от него, начина на провеждане. Другият аспект е ситуацията в момента. Ако приемем, че НВО цели да установи и да направи някаква статистика на завършването на началния етап от основното образование, която статистика може да бъде използвана през годините, при тази ситуация, даже да бъде проведено, то няма да даде реална оценка за степента на усвоените знания през годината. Ще даде изкривяване на резултите. Ако говорим въобще за НВО, всички се намесиха – омбудсмана, синдикатите, родителите и родителските организации. Въпросът е въобще за необходимостта от НВО за 4-ти клас.“

 Бойко Свиленов: „Аз мисля, че МОН има точен разчет и много добре министерството е претеглило подхода по отношение на НВО. Ако се наложи, ще бъдат отложени малко по-назад във времето, за да се даде възможност да се преговори всичко, да се подготвят децата. И освен това НВО ще бъде само върху изучаван материал. Не намирам тук никаква драма.

Кризата я оценявам положителна по отношение на разчупването на този традиционен модел на обучение на децата. Учителите за дни успяха да наваксат нещата, които иначе, при други обстоятелства, можеха да се проточат много във времето и аз съм им безкрайно благодарен. Българският учител отговаря на предизвикателствата!

 Николай Хаджиценев:След 10-ти клас имаше външно оценяване, но само по дигитални технологии. Тази година предметите „Дигитални технологии“  и „Чужд език“ са по желание, задължителни са предметите Български език и литература“  и „Математика“. Учениците имат готовност, имат нагласата. Още повече, че са минали два пъти през НВО след 4-ти и след 7-ми клас. Готовност имат. Сега всяко едно ново нещо крие предизвикателства, но да се надявам, че децата са подготвени и ще се справят. 100% ще има някакви притеснения. Но за учениците, които имат нагласата, притесненията няма да са чак толкова големи. Те отдавна са започнали подготовката.“



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29