Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блажка Димитрова от "Нулев отпадък": Природата в момента си почива от нас


"Отнасяйте се добре към Земята. Вие не сте я наследили от своите родители, а сте я взели назаем от своите деца.'' се казва в една кенийска поговорка. За 50-и път днес се отбелязва Международният ден на Земята. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие". 

Блажка Димитрова е от младите хора в България, които са посветили живота и вдъхновението си на обществени каузи. Една от тях - да преподава философията на "нулевия отпадък", както в училища пред подрастващите, така и в големи фирми - пред бизнеса. Автор е на книгата "Живот с нулев отпадък в България", посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. В нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна. Създател е и на Сдружение "Нулев отпадък" България, което днес празнува втория си рожден ден.

"Все повече стават хората, които се вълнуват от по-екосъобразния начин на живот, както и от философията на нулевия отпадък. По отношение добрите статистики за рециклиране в България трябва да бъдем внимателни. Данните са подвеждащи и има още много да се работи и много да учим. В световен мащаб само 9% от пластмасата е рециклирана, което е изключително малък процент. Добрата новина е, че много нови машини влизат в компаниите за оползотворяване на отпадъка и успяват да рециклират все по-големи количества и все по-неочаквани материали, като стиропора, например", каза в интервю за Радио Благоевград Блажка Димитрова.

По думите й пандемията се отразява добре на природата, която "в момента си почива от нас".

(Цялото интервю на Елеонора Тахова с Блажка Димитрова чуйте в звуковия файл...)

„Човечеството вече живее на екологичен кредит, а всички ние сме тези, които можем да променим това“, казва управителят на Сдружение „Нулев отпадък“ България. Тя и нейните колеги са приели присърце идеята да пазят природата и въобще всичко, което ни заобикаля и да живеят така, че да пазят максимално ресурсите около нас. Редовно правят и обучения, в които обясняват как да живеем с „нулеви“ отпадъци и защо е важно да спазваме петте прости принципа на „zero waste”, а те са:

1. Refuse – Отказвам това, от което нямам нужда.

Задавате ли си въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“, когато правите някаква покупка?

2. Reduce – Намалявам употребата на нещата, от които имам нужда.

Има едно движение, обобщено под думата „Reducetarian“. Идеята му е да започнем да се борим с консуматорската си природа, като намалим употребата на всичко – от храна, през дрехи, до техника.

3. Reuse– Използвам многократно нещата, от които имам нужда.

Дрехите! Не можем без тях, нали? Сериозен проблем на много жени е трупането на дрехи, чанти и обувки, които залягат в гардероба и се носят веднъж или два пъти.

4. Recycle – Рециклирам всичко, което не попада в предишните три групи.

Кутии от мляко, опаковки на хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия, метал и куп други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно.

5.Rot – Компостирамe всичкия органичен отпадък от кухнята. Наличието на компост е идеален източник на чиста тор.

Еврокомисията предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 година в океаните ще плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риба. Редица държави вече подеха борба срещу ненужните опаковки.

"Повечето видове пластмаса се рециклират само веднъж. Хартията може да бъде рециклирана между 5 и 7 пъти, а стъклото и алуминия могат да бъдат рециклирани безкрайно много пъти. Затова помислете следващия път, когато тръгнете да си купувате нещо в пластмасова опаковка", допълва Блажка Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19