Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Д. Дилков от ВМА: Психичното здраве на българите е устойчиво, но COVID-19 увеличи тревожните разстройства

Доц. д-р Данчо Дилков

Преди седмица Военномедицинска академия разкри безплатна телефонна линия за психологическа помощ в условията на Covid-19. На телефон 02/92 26 190 специалисти от Клиниката по психиатрия на ВМА дават консултации на граждани, които изпитват страх, тревога, безсъние, свързани с пандемията от Covid-19.  Доц. д-р Данчо Дилков, началник на Клиниката по психиатрия и военна психология във ВМА обобщи телефонните обаждания на гражданите от страната за  здравния час на Радио Благоевград-БНР.

  „Средно между 35-40 обаждания имаме на ден, проблемите са най-разнообразни като изява на симптоми, но  основно причината е страхът от пандемията с Covid-19. Най-често оплакванията, които разкриват нашите пациенти са от най-обикновения страх, който в определени моменти се засилва и се стига до много екцесивен страх, както и тревожност, която е свързана най-вече със заразяване, поради охлабване на мерките, особено през последните 2-3 дни. Страхът прераства и в тревога, която на моменти стига до паника. Панически атаки, които са с най-различна продължителност – от няколко минути до 20-30 минути.“ – каза  доц. Дилков. Той посочи, че преимуществено  се обаждат по-възрастни пациенти – над 55 години, които имат придружаващи заболявания – сърдечно-съдова система, диабет, пациенти с пейстмейкъри, които са в рисковата група и се притесняват от евентуален контакт с коронавируса. Другата категория пациенти, които са потърсили връзка със специалисти на телефона за психологическа помощ са с предшестващи тревожни или депресивни състояния. Имат влошаване на симптомите, независимо от това, че продължават да се лекуват и са наблюдавани от своите психиатри.

  Военномедицинска академия разшири психологическата помощ, разкрита е и възможност за комуникация чрез платформите VIBER и SKYPE. „Ние дадохме възможност да се провеждат и консултации онлайн  от различни платформи с цел да бъдем по-достъпни колкото се може по-голяма част от българското население. Това ще даде възможност на по-младите хора, които имат нужда от нашата помощ да се свържат с нас, защото те са на „ти“ с тези технологии и ги използват в общуването си. Затова разчитаме, че по този начин едновременно с телефонните консултации да провеждаме и онлайн консултации. Това естествено изисква и по-голям наш ресурс“ – уточни доц. Данчо Дилков и съобщи, че консултациите ще се провеждат всеки работен ден от 9:00 до 14:00 часа, а от тях могат да се възползват както пациентите, настанени в отделенията за COVID-19 в цялата страна, така и тези, намиращи се на домашно лечение.

  Когато случаите са по-сериозни лекарите препоръчват и среща на живо с пациентите. „Около 1/5 от гражданите, които се обаждат на телефона за психологическа помощ на ВМА имат нужда от консултация лице в лице, тъй като става въпрос за проблеми, които не са за първи път и изискват психиатрична оценка, както и медикаментозно лечение.  Тези хора съветваме да се обърнат към психиатрите най-близо до тях“.

  Повече от гражданите, потърсили психологическа помощ са от отдалечени и малки населени места, където няма психиатър. Най-малко са от София.

  „Като цяло психичното здраве на българите е устойчиво. Това може би е свързано с нелекия живот в десетилетията и известната несигурност, която кара хората да се мобилизират, да ангажират съзнанието си сериозно. За да оцелеят, да се развиват. Българският народ е адаптивен. Когато има яснота и добре формулирана цел и правила, тогава всичко върви по-гладно и канализирано – това каза в заключение доц. д-р Данчо Дилков, началник на Клиниката по психиатрия и военна психология във ВМА и отправи апел: „Ако човек усеща, че има проблем, макар и епизодично, да потърси помощ от компетентен психолог, психиатър, дори и от личния лекар, който би могъл да прецени отделни прояви и да го насочи към правилната посока“

     Интервю на Лалка Радкова с доц. д-р Данчо Дилков можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45