Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемия и криза в България

Броят на безработните на нетна база вследствие на здравната криза надхвърли 100,000 души (това беше бариерата, която трябваше да определени доколко е адекватна реакцията на държавата при справянето с кризата – за сравнение в съседна Сърбия броят на загубилите работа вследствие на COVID-19 е по-малко от 7000 души, а процентът на безработица надхвърли 10%. 

Тези показатели обаче продължават да растат. Освен мярката 60/40 (или 38/62, както я определят от АИКБ), към която има минимален интерес, всички останали мерки или не са започнали изобщо да действат (към момента няма нито един отпуснат кредит), или създават повече проблеми, отколкото решават (напрежението сред медицинските работници относно възнаграждението от 1000 лв., което се прави произволно и субективно и засяга минимална част от медиците, участващи в борбата с COVID 19).

Същевременно прогнозата на МФ за спад на икономиката е 3% при безработица от едва 6.2%. Няма прогноза на уважаваща се институция в света, която да оценява толкова оптимистично спада на българската икономика. Дори според последната прогноза на ЕК от 6 май, очакваният спад на БВП на България е 7.2% при 7% безработица и 2.8% бюджетен дефицит (последното продължава да бъде прекалено оптимистично, но може и да се сбъдне при ограничените мерки за подкрепа). 

От страните извън еврозоната, само прогнозата за Хърватия (-9.1%) е по-негативна, а от всички бивши социалистически страни в Европейския съюз, освен Хърватия само Литва е с по-голям очакван спад (-7.9%). Де факто основните сценарии са за спад от 7-8%. Тези данни са едни от най-лошите в ЕС и подсказват, че България е на път за пореден път да се провали с мерките си по отношение овладяване на криза в последните 10 години. Сега обаче подобен провал ще има много по-дългосрочни последици, защото ще лиши страната от капацитет и възможности да се състезава с останалите държави на световната конкурентна сцена в резултат на процесите на промяна на глобалните вериги за доставки и масовото навлизане на дигиталните технологии в икономическия живот. Това засега са само прогнози на икономисти – подчерта в интервюто на Иван Лазов икономистът Юлиян Войнов.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Иван Лазов с  Илиян Войнов:


Вижте още

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52

Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Нека всички се присъединим към инициативата на жителите на Бобошево, като дарим, макар и малко средства в дарителската сметка..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25

И децата спортисти отново ще могат да се състезават

Добрата новина дойде почти по едно и също време с Международния ден на децата – 1-ви юни. Отпадат ограниченията за публични събирания, предизвикани от пандемията от Covid-19. Това даде възможност и на децата спортисти от Благоевград да покажат своите умения в парк „Бачиново“.  Богатата програма на Община Благоевград събра малките шахматисти от..

публикувано на 01.06.20 в 14:11