Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В благоевградско засега няма отровени пчели

„Засега, в благоевградско няма регистрирани случаи на масово отравяне на пчелите с пестициди, използвани в земеделието“ – съобщи за Радио Благоевград Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград. По думите му, миналата година е имало един подобен случай около село Логодаж, но засега, няма подаден сигнал за такъв проблем.

Информацията звучи успокоително на фона на бедствието, което се случва с пчелите в Северозападна България. През последната седмица, там е регистриран масов мор по пчелните семейства. Хиляди пчелари са останали без поминък, а кошерите без пчели, заради използваните препарати за растителна защита.

 „Това се получава, защото в България има неконтролируем внос на пестициди и инсектициди. Предполагам, че се внасят от трети държави, заради по-евтината цена и се пръска неконтролируемо. Там по селата, контролът е по-скоро хипотетичен, отколкото реален“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той коментира и мерките, които предлагат пчеларите за решаването на този проблем, сред които са – да се пръска само в тъмната част на денонощието или пък да се отнемат субсидиите на земеделските стопани, които използват неразрешени препарати за растителна защита.

„В определени села, като има един арендатор със стотици, хиляди декари земя, той си е държава в държавата, на него никой нищо не може да му каже. Пчеларят е сам, ако не е прикрепен към пчеларско дружество, няма кой да го защити, а знаем, че Обединен пчеларски съюз нямаме от дълги години и така, пчеларят остава абсолютно сам срещу един едър арендатор, който разполага с връзки, с пари и така нататък, абсолютно безсмислена битка“ – категоричен е пчеларят.

Той уточни, че в момента има редица пчеларски съюзи в България, но няма един обединен, консолидиран, силен пчеларски съюз, който да защитава интересите на пчеларите.

"По отношение не синдрома „празен кошер“, все още има епизодични случаи, но това си е проблем на пчеларя. Когато се подцени и не се лекува дадено заболяване, се появява този проблем“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той прогнозира добра пчеларска година, ако се запазят добри и климатичните условия. В момента пчелата пашува по акациевите насаждания, които за съжаление намаляват през последните години, защото се използват за отопление. Преди акацията, пчелари са се похвалили, че е имало добра паша и от овощните видове.

Георги Дюлгеров, коментира още, че извънредното положение не се е отразило негативно върху повечето пчелари, които са регистрирали кошерите си, защото са имали достъп до тях.

„Пчелите са от стотина милиона години на Земята, надявам се, че един китайски вирус, няма да ги събори и ще ги има и след нас“ – пожела в Световния ден на пчелата, Георги Дюлгеров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:


Галерия

Вижте още
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52

Радио Благоевград с призив: Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Радио Благоевград също се присъединява към апела на жителите на Бобошево да протегнем ръка на потърпевшите. Нека всички се..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25