Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добри обноски за бъдещи лидери

Добрите обноски са толкова важни за децата, колкото изучаването на чужд език, придобиване на компютърни умения или усвояването на някакъв вид спорт, защото те ни подготвят за живота, след напускане на семейното огнище. В реалния живот вече да си високообразован не е достатъчно, а трябва и да си и емпатичен, емоционално интелигентен и с добри обноски. И тъй като изграждането на добри маниери е дълъг процес, който трае през целия живот на човека, винаги е от значение да се започне в ранните години от развитието на детето, за да може да ги възприеме като пример, който да следва през целия си живот.  За тази цел Зоя Кирилова, вдъхновена от собственото си дете решава да създаде в Благоевград Детска академия за етикет:

 Ще уча децата на така наречените „меки“ умения, които включват начина, по който децата да се научат да общуват по между си, да са толерантни, да се срещат с различни култури и хора с които трябва да знаят как да общуват и как да се приспособят към новите обстоятелства. Тези неща са нужди като умения да се научат докато са още малки, за да могат да се приемат като нещо естествено“.

В Академията Зоя Кирилова ще учи децата и на маниерите на хранене:

Това са неща, за които не се говори много в семейството или се казва какво не трябва да се прави. А пък ние искаме да научим децата и на това кое е хубаво, и трябва да се прави. Под формата- хем да се научат, хем да се забавляват“.

В академията за етикет могат да се включат деца от 4 до 17 годишна възраст. Децата са разделени по възрастови категории и за да бъде забавно на участниците всяка категория има различни наименования. Най-малките са малки посланици. Средната група пък са бъдещи лидери, допълва Зоя Кирилова. Тя се е заела със задачата да обучава децата на всички тези умения. А идеята да създаде Детска академия за етикет идва след появата на дъщеря и.

„Аз съм единственият учител в България сертифициран консултант по международен младежки етикет.  Идеята се зароди през 2017 година, когато дъщеря ми бе достатъчно голяма, за да общува с други деца и да ходи по детските площадки. Но насреща виждах, че по-големите не отговарят на това да речем да са  толерантни, да им помогнат, да отстъпят. Беше законът на джунглата, това цареше по детските площадки. И видях, че има нужда от такова нещо“.

Заради  епидемичната обстановка и наложените ограничения Детската академия за етикет все още не е отворила врати. Онлайн обучение според Зоя Кирилова не дава достатъчно добри резултати. Тя обаче се надява скоро да се срещне с бъдещите си ученици.
Вижте още
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52

Радио Благоевград с призив: Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Радио Благоевград също се присъединява към апела на жителите на Бобошево да протегнем ръка на потърпевшите. Нека всички се..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25