Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Молебен и водосвет в Перник по повод 8-годишнината от земетресението

3
Снимка: Радио Благоевград

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие бяха отслужени в Перник по повод 8-годишнината от земетресението.

В нощта на 22 май 2012 година градът и околните селища бяха събудени от най- мощното земетресение у нас през последните 70 години. Трусът бе с магнитуд 5.8 по Рихтер, последван от серия силни вторични трусове.

Осем години след земетресението, перничани отново се събраха пред централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”, за да се помолят да няма повече повече бедствия и да отправят благодарност към Господ, че земетресението не взе човешки жертви. Молебенът беше отслужен от свещениците отец Борис и отец Людмил, а пред черквата беше изнесена и съхраняваната в нея частица от мощите на Св. Иван Рилски. 

„Такива земетресения в други държани имаше с много жертви и много разрушения. Ние се разминахме само с уплаха и с напукани сгради. Няма нито една жертва от това страшно земетресение. Уплахът беше голям, но Бог, по моливите на Св. Иван Рилски, запази този град”, каза отец Борис и благослови перничани. 

Сред присъстващите на молебена бяха кметът на Перник Станислав Владимиров заедно със своя екип, областният управител Емил Костадинов и председателят на Общинския съвет Димитър Колев. Те, както и останалите присъстващи, запалиха свещички и се поклониха пред мощите на Свети Иван Рилски. 

Пред журналисти кметът Станислав Владимиров заяви, че с отпуснатите от държавата средства бяха възстановени голяма част от пострадалите сгради: 

"Разбира се, винаги има хора, които са очаквали повече, но за съжаление това са финансовите рамки, в които държава е могла да се вмести тогава". 


Галерия

Вижте още

1 юни - Международен ден на детето

Изключително богата и пъстра е програмата, организирана в Благоевград по повод 1 юни – Международен ден на детето. Най - слънчевият и усмихнат празник започнa в 10 часа с концерт на плoщад „Македония“. На сцената децата видяха любимите си образи и герои от приказки и филмчета. Имаха възможността да потанцуват и пеят с Принцеса Елза,..

публикувано на 01.06.20 в 11:59

730 зрелостници на матурата по български език и литература в Кюстендилска област

Общо 730 са допуснатите зрелостници до матурата по български език и литература в Кюстендилска област, съобщи директорът на РУО Мая Стойчева. 21 от зрелостниците не са се явили на изпит. Само един е ученикът, който в момента е под карантина, която изтича утре и той ще положи изпита си на следващата сесия на 27 август. Изпити се правят в общо 15 училища..

публикувано на 01.06.20 в 11:20

Полицията в Перник разследва случай на пострадали кучета

След подаден сигнал за проявена жестокост към животните, е бил проверен  имот в района на жп гарата в Перник, където са открити три кучета с различни наранявания по тях. Те са иззети, а стопаните – двама мъже на 28 и на 35 години, са били задържани за 24 часа.  Предстои да бъде установено от какво са причинени раните на животните и имат ли мъжете..

публикувано на 01.06.20 в 11:20

Ретро изложба за децата подреждат в музея в Разлог

По случай 1 юни – Международен ден на детето, Историческият музей в Разлог ще подреди днес витрина с детски играчки от миналото. "През целия ден ще раздаваме и балони за всички наши малки посетители при строго спазване на противоепидемичните мерки", съобщи директорът на музея Христина Манова.  В профила на музея в социалните мрежи г-жа Манова публикува..

публикувано на 01.06.20 в 10:55
д-р инж.Василиса Павлова

Отговор на д-р инж. Василиса Павлова след поисканата оставка от Иван Кацарски и Бранимир Митов

Във връзка с изказванията на Иван Кацарски и Бранимир Митов, които на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград на 29 май поискаха оставката на земестник-кмета по култура д-р инж.Василиса Павлова, тя изпрати до медиите своята позиция, която публикуваме дословно: На първо място, искам да изясня, че съм назначена  на длъжността заместник-кмет..

публикувано на 01.06.20 в 10:55

Отвориха детските градини в Разлог

Днес бе възобновен приемът на деца в детските градини в Разлог. Създадена е стриктна организация и спазване на съответните мерки. Приемащите децата медицински персонал в яслените групи и учители в детските градини бяха с предпазни шлемове и ръкавици.  40 % от 730 деца , по предварителна заявка на родителите днес постъпиха в детските заведения...

публикувано на 01.06.20 в 09:55

Кампания "По-чисто, по-светло, повече заедно" стартира в Перник

Кампания под наслов "По-чисто, по-светло, повече заедно" стартира в Перник. В основата на инициативата са активни граждани и фирми, а Община Перник ще оказва съдействие и подкрепа. Инициаторите, сред които е и актрисата Яна Маринова, обявяват конкурс за почистване и облагородяване на междублоковите пространства. Съревнованието ще продължи до 30..

публикувано на 01.06.20 в 09:21