Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата „Топъл обяд“ ще бъде удължена до 27 юли

До 27 юли се удължава срокът на Програмата „Топъл обяд“ – съобщи за Радио Благоевград заместник-министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, която днес раздаде хранителни пакети на социално слаби хора от Благоевград и Петрич по Програмата за храна.

Тя уточни, че вторият тур на кампанията в Благоевград стартира на 20 май, като по този начин продължава раздаването на храни на нуждаещи се хора, това са – хора над 65 годишна възраст, хора с увреждания и хора, които нямат достатъчно доходи и са в риск от бедност, така че да бъдат подпомогнати.

В първия тур на програмата, която е приключила на 16 април,  са били обхванати малко над 1800 лица, като количеството на разпределената храна е било над 56 тона. В момента тече подпомагането на лицата и семействата от втора допълнителна целева група, в която ще бъдат обхванати около 1 200 лица. Ще бъдат раздадени общо 86 тона храни, като сега на втори тур, са общо 30 тона.

„Надградихме Програмата за храна, като увеличихме ресурса с допълнителни 800 хиляди лева, така че имаме готовност да продължим и през зимния период“ – каза още Адриана Стоименова.

Тя съобщи, че към този момент, въпреки кризата с Covid - 19, Министерството на труда и социалната политика не е спряло нито едно плащане, касаещо хора с увреждания или социално подпомагане и уточни, че до края на 31 август е увеличен периодът, в който по тарифата за таксите за социални услуги, те не се дължат от потребителите, което е още едно облекчение за тях.

Заместник-министърът отправи апел към общините, да се подготвят за предстоящото отваряне на Центровете за социални услуги, което ще стане най-вероятно от другата седмица или от 1 юни.

„За целта, общините трябва да се свържат с доставчиците на социални услуги в Центровете за социална рехабилитация и интеграция - Дневни Центрове, Центрове за обществена подкрепа. Разпространена е анкета по отношение на готовността на персонал и потребители за посещаване на тези Центрове. Нека попълнят тази анкета, нашето желание е още другата седмица или от 1 юни, тези Центрове да започнат нормална работа, ето защо, тяхното мнение за нас е много важно“ – коментира още Адриана Стоименова, заместник – министър в социалното министерство.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Галерия

Вижте още

ВиК – Благоевград подменя водопроводната мрежа по ул. „Майор Стефан Иванов“

Екипи на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград извършват ремонт на водопроводната мрежа по улица „Майор Стефан Иванов“ в Благоевград. В момента старите етернитови тръби Ф80 се подменят с нови полиетиленови тръби Ф110. Дължината на участъка, в който се извършват дейностите, е над 300 метра. Паралелно с това започна и ремонт на..

публикувано на 02.06.20 в 17:10

В Радомир и Земен стартират кампания за подкрепа на местния бизнес

Мащабна кампания за подкрепа на местния бизнес стартира “МИГ – Радомир – Земен”, съобщиха от пресцентъра на Община Радомир. Инициативата, която е под наслов “Подкрепи местната общност”, ще продължи два месеца, като целта е да бъдат обхванати около 300 местни производители и доставчици на услуги от двете общини. В рамките на инициативата ще бъде..

публикувано на 02.06.20 в 17:01

След утрешното заседание на Министерския съвет Рилският манастир ще получи 600 хиляди лева

Премиерът Бойко Борисов посети Рилския манастир. Най-напред се спря в манастирската черква, след това за около 10 минути имаше разговор с игумена на манастира Адрианополския епископ Евлогий.  Основният проблем е в неполучените 600 хиляди лева, с които манастирът трябва да се разплати със строителите, които и в момента имат реставрационни дейности...

публикувано на 02.06.20 в 16:13

10 000 лева дари на пострадалия при пожар Дом за стари хора гръцкият посланик Н.Пр. г-н Димитриос Хронопулос

Посланикът на Република Гърция Н.Пр. г-н Димитриос Хронопулос  гостува днес в Благоевград. Той направи дарение в помощ на Дома за стари хора „Св. Петка“, който пострада при пожар, избухнал на 11 май тази година.  Между г-н Димитриос Хронопулос и областния управител г-н Бисер Михайлов се състоя среща в Областна администрация –..

публикувано на 02.06.20 в 15:19

144 години от гибелта на Христо Ботев бяха отбелязани в Дупница

144 години от гибелта на Христо Ботев бяха отбелязани в Дупница.  Честването се проведе пред Гимназия “Христо Ботев”, която днес отбелязва патронния си празник. В тематичния рецитал се включиха деца от местните читалища и училища. 9-годишният Георги Захаринов, облечен в четническа униформа, рецитира “На прощаване”, а Стилияна Михайлова прочете..

публикувано на 02.06.20 в 14:17

Почетен караул пред бюст-паметника на Христо Ботев в Перник

С едноминутно мълчание и вой на сирени Перник почете подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. Венци и цветя пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Станислав Владимиров, народни представители, областният управител, Емил Костадинов председателят на Общинския съвет Димитър Колев, кметове на..

публикувано на 02.06.20 в 13:18

CovidCheck помага за администрирането на данните при изследване за Covid-19

Българско софтуерно приложение CovidCheck помага при администрирането на данните при вземането на проби за изследване за Covid-19. Това каза пред БНР един от създателите на приложението Владислав Христозов, който уточни, че то е предназначено за лабораториите. Не се инсталира нищо на телефона на изследваното лице, а му се дава парола за достъп до..

публикувано на 02.06.20 в 12:46