Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мира Радева, социолог: Призивите за нова нормалност са безсмислени

Снимка: БГНЕС

С разхлабването на мерките свързани с COVID -19 светът започна бавно да се връща към предишния си начин на живот. Но не съвсем. Все повече в публичното пространство се заговори за понятието „нова нормалност“. Експерти твърдят, че някои от наложените социални ограничения ще продължат да важат и ще трябва да се научим да живеем с новия вирус. Възможна ли е такава нова нормалност и как обществото ни би се справило с нея, коментар по темата за Радио Благоевград направи социологът Мира Радева:

Кризата с COVID- 19 зададе една много важна перспектива и всъщност истински новото, с което се сблъскахме според мен е не толкова просто самият вирус, а как ние реагираме с новите условия. За първи път имаме пандемия, която беше масово отразена, че в крайна сметка доведе до глобална икономическа криза. Нещо, с което не сме се сблъскали. В момента търсим начин как горе-долу да възстановим така наречената нормалност и всъщност истинският въпрос, който трябва да си задаваме оттук нататък е - кое наричаме нормалност? Много въпроси постави тази криза и моето лично усещане е, че голяма част от тях ще останат, защото са свързани със същността на вида ни. А дали ще се променим- откровено казано мисля, че няма да се променим. Всички дори и да са си задавали някакви въпроси сега бързат да се върнат към навиците си, към онова, което обичат, към удобствата. Бързат да забравят“.

Неизвестните около този вирус са много- ще има ли лек, ще се намери ли скоро ваксина? са само част от многото въпросителни. Експертите обаче твърдят, че обществата трябва да се научат да живеят с вируса. Как хората биха се справили с тази навлизаща нова нормалност, според Мира Радева:

Експертите много неща казват, но много малко се чуват. Хората много добре знаят, че в живота си имат много вредни навици и поемат много рискове. Имаше един съществен много важен ефект и то беше разделянето на обществото. Обществото просто се разцепи - на изолационисти, които вярват, че маските ще ги спасят и на „Мангъровисти“, защото доц. Мангъров стана емблематичен образ в тази епоха. Всеки един от нас избира своята реакция, но тя не е в една посока“.

Според Радева българите са се справили добре в ситуацията на пандемия. Показали са дисциплинираност. Това, което ни различава от останалите общества в условията на пандемия е вродената мнителност към държавните институции, коментира още социологът. А призивите за нова нормалност са безсмислени, твърди Мира Радева:

„Абсолютно не вярвам, че нова нормалност е възможна. Това би означавало ние да изменим на вида си. Какво означава нова нормалност? Да, вероятно за известно време хората няма да се прегръщат и целуват толкова, колкото преди. Ще си мием по-често ръцете докато се видят ефектите през есента и всичко ще бъде забравено“.Вижте още
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52

Радио Благоевград с призив: Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Радио Благоевград също се присъединява към апела на жителите на Бобошево да протегнем ръка на потърпевшите. Нека всички се..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25